2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jégre menni szabad!

2017. január 11. szerda, 19:40
Szerző: Nemes Norbert Fotó: N. N.
Január második hetében megnyitották a keszthelyi a balatonföldvári és siófoki strandok területén is a nyilvános korcsolyapályákat, mert a jég vastagsága nemcsak elérte, de jócskán meg is haladta a biztonságos szintet.

Csendes Antal, a keszthelyi Városüzemeltető Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési csoportvezetője kérdésünkre elárulta: egybefüggő, szilárd, egyenletes jégnél szabad csak kijelölt pályát nyitni, erre minden feltétel adott volt és a vízi rendészettel egyeztetve megnyitott a pálya. A tó belsejében is közel 20 centiméteres vastagságot mértek, a parthoz közelebb pedig ennél jóval többet. A keszthelyi városi strandon kialakított pálya mintegy 100x70 méteres, gyakorlatilag szinte az egész parti szakasz ki lett jelölve csúszkálásra, korcsolyázásra. A kijelölt jégpálya felületét egy traktor toló lapátjaival tisztították meg a hótól.

A nyilatkozó szerint bár olvadástól nem kell tartani, a csapadék és az erős szél megnehezítheti a sportolást, a jégen további hóréteg alakulhat ki. Hat év óta nem volt ekkora jég a Balatonon, ezért sok iskolai csoport és helybéli, környékbeli család látogatja a délelőtt tíztől este hat óráig nyitva lévő pályát, ahol ügyeletet, mentőeszközöket és világítást is biztosítanak.  A kijelölt keszthelyi pályán korcsolya kölcsönzésére is van lehetőség, illemhely, és két büfé is működik.

Hatósági várakozás szerint még sokáig lehet használni majd azt a kijelölt pályát, amit a Balaton jegén korcsolyázásra kerített el a keszthelyi önkormányzat. A városi strandnál több helyen hullámosra fagyott a jég. A szakember azt kérte, hogy mindenki a kijelölt pályákon korcsolyázzon, vagy az ingyenes Energia-téri korcsolyapályán gyakoroljon. A Balatonon hiába vastag a jég, az egyenetlenségek sok helyütt nem látszódnak a hótól, és a leplezett turzások és az esetleges rianások balesetek okozói lehetnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK