2022.08.17., szerda - JácintZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerámia nevet viseli majd az új utca

2017. június 28. szerda, 18:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kerámia nevet viseli majd az az utca, ami az épülő társasházak mellett létesül önkormányzati beruházásban, közúti és gyalogos összeköttetést biztosítva a Mártírok útja valamint az Arany János utca között. Ezáltal egy új belvárosi negyed alakul ki Zalaegerszegen.

Eltelt tíz év, amikor nem történt semmi, ugyanakkor örömteli látni, hogy növekedik a fizetésképességi kereslet, melynek következtében lakásépítési hullám indult el a városban, fogalmazott Balaicz Zoltán a sajtóbejáráson. A polgármester arra utalt, hogy a korábban elbontott Kerámiagyár és környezete a 90-es évek óta az utolsó megmaradt barnamezős belvárosi területként egyfajta torzója volt a városnak. Az új városvezetés 2015-től kezdve intenzíven foglalkozott a terület rendezésével, 2016 végére a telekalakítási eljárások lefolytatása mellett elkészítette a szükséges közművek, utak engedélyes és kiviteli terveit. Ezek kivitelezése önkormányzati és állami források felhasználásával idén valósul meg, kapcsolódva a két lakásépítési magánberuházáshoz. A polgármester jelezte, hogy a Color már meglévő első ütemével, épülő második ütemével, valamint a Záév ugyancsak most épülő társasházával együtt összesen 82 új lakás létesül 2018 második negyedévére, mellyel egy új belvárosi negyed is kialakul.

Átkötő út létesül a Mártírok útja és az Arany János utca között

Adatokat is ismertetett, miszerint 2016-ban 88, míg 2017-ben 106 új társasházi lakás épült illetve épül fel. Építéshatósági egyeztetés alatt van 124 új társasházi lakás, ami összesen 318 új lakást jelent. Ezen felül az elmúlt két évben összesen 86 családi ház építése kezdődött meg egyszerű bejelentéssel. Ilyen nagyságú lakásépítési kedvre nem volt példa tíz esztendeje, hangsúlyozta. 

Bali Zoltán, a térség önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy rendre visszatérő téma volt hogyan lehetne élővé, belső területté tenni a Síp, a Flórián utcák és a Vizslapark övezte környezetet, ami egyúttal szerves része is lenne a belvárosnak. Az átkötő út megépítése ugyancsak napirenden volt évek óta. Mindezen szándék most válhat valóra az önkormányzat és a magánbefektetők együttműködésében. Az önkormányzat a Mártírok útja és az Arany János utca között 1x1 sávos átkötő utat épít a társasházak felől járdával, parkosított résszel.

A csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében bővítik a Vizsla-csatornát, mely felett térkövezett gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki a Síp utca és a kis Vizslapark között. A Flórián utca becsatlakozásánál parkolóhelyeket létesítenek, valamint az Arany János utcában a Platán sortól a Rákóczi útig korszerűsítik a már igencsak elavult szennyvízcsatorna-hálózatot az út teljes helyreállításával. Az önkormányzat minderre közel 800 millió forintot fordít – ebből a felsorolt beruházások összértéke 650 millió forint –, melyet saját erőből illetve a területi infrastrukturális fejlesztési programból biztosít.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a lakásépítés ösztönzésére otthonteremtési programot hirdetett, a CSOK-igénylések jelenleg már meghaladják a 100 milliárd forintot. Kitért arra, hogy a járműipari tesztpálya kapcsán is óriási igény várható zalaegerszegi lakásokra az elkövetkező években, a beköltözni szándékozók száma a több százat, de akár a több ezret is meghaladhatja.

Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója felidézte, hogy a területet mintegy húsz évvel ezelőtt vásárolták meg azzal a céllal, hogy minőségi lakókörnyezetet alakítsanak ki a belvárosban.  Ez a tervük most válik valóra, olyan lakásokat építenek a családok számára, melyek a jövő századában is megállják a helyüket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK