2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerkabarabás pályázati sikerei

2021. október 19. kedd, 14:35
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Vigh László országgyűlési képviselő, Pácsonyi Imre a megyegyűlés alelnöke, Hácskóné Kovács Tímea jegyző, Simon Ferenc a jegyzőség pénzügyese, Fólika Imola, a kivitelező cég képviselője és Molnár Árpád plébános is tiszteletét tette azon a kerkabarabási avatóünnepségen, amelyen a felújított ravatalozót adták át.

A rendezvényen Paál István polgármester köszöntőjében kiemelte: az 1970-es években készült lemeztetőt és a térkövezést is sikerült megújítani egy temetői infrastruktúra fejlesztési pályázaton nyert nyolcmillió forintból. Avatóbeszédében Vigh László arra emlékeztetett, hogy egy falu vezetőjének életszemléletét is jellemzi az, hogy miként gondozza a temetőt, illetve a templom környezetét. A község, mint mondta, szerencsére a szakrális hely gondozásában is régóta élen jár. A három éves Magyar Falu Programmal, a tizedik esztendő végére szeretnénk eljutni oda, hogy egy-egy településen minden járda, út, intézmény megújulhasson. A Magyar Falu Program beváltotta a hozzá fűzött reményeket Kerkabarabáson is, húzta alá. A kormány olyan közösségi helyként, postaként is funkcionáló kistelepülési bolthálózat létrehozását tervezi, ami kortól függetlenül segíti a polgárokat. A politikus dicsérte az összefogást, melynek révén egy tetszetős ravatalozó készült. Molnár Árpád plébános Szent I. Kallixtusz érdemeiről beszélt, aki a 16. pápa volt Szent Péter örökén. Jézust segítségül hívva, igenis szólhatunk elhunyt hozzátartozóinkhoz, mondta el. Mint kiderült: a temetőkápolnát 2007-ben, Kondákor Gyula plébános szolgálati ideje alatt bővítették, és csütörtök délutánonként most is várják a híveket szentmisére. A plébános az Úrjézus áldását kérte azokra, akik itt dolgoztak, akik ezt szervezték, akik megvalósították, akiknek az adóforintjaiból a beruházás megvalósulhatott, és azokért, akik itt imádkoznak.

– A tervezési fázisában vagyunk annak a már elnyert TOP-os pályázatnak, melyben 102 millió forintot nyertünk csapadékvíz elvezetési gondjaink megoldására – mondta Paál István polgármester. A temető északi oldalán el tudtunk ültetni harminc darab közönséges nyárfát is, az Agrárminisztérium településfásítási programjának keretében. A mintegy háromhektáros, szépen gondozott temetőkert szélén, a szélfúvás okozta károkat ellensúlyozandó, Kósa József, a Zalaerdő Zrt. területvezető erdészének iránymutatása alapján ültettük el a Kecskemétről érkezett földlabdás faegyedeket. Korábban csak belterületi fásításra lehetett pályázni, de idén már külterületi temetőkbe is lehetett kérni előnevelt fákat. Mi, azonnal éltünk is ezzel a lehetőséggel. Az új temetői sírok kijelölésénél, a jövőben még nagyobb figyelmet fogunk fordítani arra, hogy az egyenes vonalvezetés és a kellő oldaltávolság is meglegyen a sírhelyek között, mellett. Egy erő- és munkagép beszerzési pályázaton nyertünk 1,3 millió forintot. Az e pénzből vásárolt eszközök közül több, a temetőben is eredményesen bevethető. Nemrégiben pedig sort keríthettünk a falugondnoki autó cseréjére, ami újabb előrelépés. Az időseket köszöntő fehér asztalok melletti ünnepségünkön minden hatvan életéven felüli szépkorút szeretettel láttunk.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK