2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két keréken munkába

2021. szeptember 14. kedd, 16:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
A hivatásforgalmat szolgálja a Kosztolányi utcától déli irányban megépült 3,6 kilométer hosszúságú kerékpárút, amely a Zrínyi és a Posta út mellett vezet Zalaegerszeg közigazgatási határáig, érintve több céget, közte a Flex-et és az ADA-t. A beruházást 257 millió forintos ráfordítással a TOP-programból valósította meg a zalai megyeszékhely önkormányzata.

Újabb kerékpárutat adtak át Zalaegerszegen

Bali Zoltán, Gecse Péter, Balaicz Zoltán, Vigh László és Galbavy Zoltán

Balaicz Zoltán polgármester az átadáson elmondta, hogy a város kerékpáros útjainak fejlesztése két szempont alapján történik. Egyrészt cél, hogy valósuljon meg az országos kerékpárhálózat elérése, másrészről a meglévők felújításával, illetve a hiányzó szakaszok megépítésével egy teljes belső hálózat jöjjön létre. Elsőként az Ola utcát, a Gébárti-tavat és Andráshidát kötötték össze egy 6,5 kilométeres kerékpárúttal, amelyre 406 millió forintot fordítottak. A Berzsenyi utcában 281 méteres szakaszt újítottak fel 28,5 millió forintból. Az Alsóerdei Sport- és Élményparkhoz kapcsolódva 1,3 kilométert tettek rendbe 70 millió forintból. Mint mondta, ebbe a sorba tartozik a déli városrészben megépült hivatásforgalmi kerékpárút, amely az itt lévő cégek dolgozóinak biztonságos munkába járását szolgálja. Ez a 3,6 kilométeres szakasz csak az ADA-ig, a város közigazgatási határáig tart. Folytatásáról a megyei önkormányzat Bocfölde önkormányzatával együttműködve gondoskodik majd.

A Mindszenty teret, a Kazincz teret és az Ola utcát érintve 2,8 kilométeres szakasz építésébe kezdtek 182 millió forintból. Az idén várhatóan a Mindszenty tér és Zalaszentiván közötti szakasz építését is megkezdik. A 4,5 kilométer hosszúságú kerékpárútra 472 millió forintot fordítanak. A felsoroltak együttes hossza 18,8 kilométer, amelyből 17,3 kilométer az új építésű kerékpárút. A most induló projekteket hozzáadva ez összesen 1,4 milliárd forintos beruházást jelent részben állami és részben európai uniós forrásból, hangsúlyozta. A botfai, a teskándi és a csácsbozsoki kikötések tervezése is elindult. Megépülésükkel 30 kilométerrel bővül a város kerékpárút-hálózata a ciklus végére, jelezte a polgármester.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos bejelentette, hogy a járműipari tesztpálya közelmúltbeli nagy látogatottságú nyílt napján felbuzdulva, jövőre a város kerékpáros bejárását tervezi, amely az első alkalom lenne.

Bali Zoltán alpolgármester a műszaki adatokról elmondta, hogy közel 750 köbméternyi aszfaltréteget építettek be a kerékpárútba, 3500 folyóméter szegélyt raktak le, illetve 140 folyóméteren csapadékvíz-elvezető csatornát létesítettek. A kerékpárút nyomvonalába eső buszmegállókat térkővel látták el összesen 540 négyzetméteren, a közlekedésbiztonság érdekében.

A város déli részét, illetve Zalabesenyő, Botfa városrészeket érintő kerékpáros fejlesztés jelentőségét Gecse Péter és Galbavy Zoltán önkormányzati képviselők is méltatták. Az átadáson részt vettek a város kerékpáros sportegyesületei is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK