2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kispáli: útépítés és környezetszépítés

2020. augusztus 02. vasárnap, 12:43
Szerző és fotó: Antal Lívia
Kispáli úthálózatán jelentős fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt néhány évben. Az egyik bekötőút út teljes hosszban, míg a másik 600 méteren újult meg. Az utóbbi folytatásában jelenleg zajlik az út helyreállítása a járműipari tesztpálya mellett, miközben a Dózsa György utcát is felújították a 280 lelkes községben a közelmúltban.

Horváth Zsuzsanna és Vigh László a felújított Dózsa György utca átadásakor

Kispáli önkormányzata erre a Magyar falu programon nyert közel 14 millió forint támogatást, tudtuk meg Horváth Zsuzsanna polgármestertől. A Dózsa György utca nemcsak új aszfaltréteget kapott, de a padka és az árok is megújult 242 méter hosszban. A főutcára való csatlakozást pedig önerőből építették ki. A település ezen kívül még két sikeres pályázatot tudhat magáénak a Magyar falu programból. A temető környezetének szebbé tételére 840 ezer forintot nyertek, amit szintén  kiegészítettek önerővel. Fákat telepítettek, padokat és egy ivókutat helyeztek ki a sírkertben. A harmadik nyertes pályázat egy kilencszemélyes falugondnoki busz beszerzését teszi lehetővé. Érkezése a vírushelyzet autógyártásra gyakorolt negatív hatása miatt az év végére várható. Mint fogalmazott, szeretnék előbb megkapni a járművet, amire nagy szükségük lenne a gyerekek szállításában és az idősek ellátásában.

A déli bekötőutat egészen a 76-os főútra való csatlakozásig újítják fel

A polgármester elmondta továbbá, hogy két fűnyíróra és két damilos fűkaszára adtak be pályázatot. Idén a civil szervezetek is pályázhattak a Magyar falu programra. A helyi egyesületek is éltek ezzel; eszközbeszerzésre és szakmai programokra 200 ezer forintot remélnek. A faluház mellett befejezéséhez közeledik egy fedett közösségi tér kialakítása, amelyre a Leader-programon nyert az önkormányzat 10 millió forint támogatást.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, nem sok kistelepülés büszkélkedhet ennyi útfelújítással. Felidézte, hogy a falut érintette a 74-os főút nagypáli elágazójától Kispáliba vezető út felújítása egészen a faluházig. Tavaly elkészült a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett húzódó déli bekötőút 600 méteres szakasza. Az építési anyagok tesztpályára való szállítása miatt ez az út nagyon tönkrement, így most a hátramaradt, jóval hosszabb útszakaszt állítják helyre a 76-os főútra vezető kereszteződésig. A Dózsa György utca felújítására is utalva azt mondta, hogy az ingatlanok ára tovább emelkedhet Kispáliban, amelyben a falu frekventált fekvése is szerepet játszik. Hangsúlyozta, a Magyar falu program a zalai települések körében is népszerű. Azt szeretnék, hogy évente legalább egy fejlesztés valósuljon meg minden településen. A tervezett beruházásokról, projekttervekről érdemes előre egyeztetni, hogy azokra valóban lehetőség legyen támogatást nyerni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK