2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiváló főidény Gyenesdiáson

2017. október 19. csütörtök, 18:46
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Gyenesdiáson a turisztikai főidény kitűnőre sikeredett, a nyár kimagasló eredményeket hozott mind a strandbevételekben, mind az egyéb adóbevételekben. A sikeres településmarketinget egy különösen kedvező időjárás segítette, így az idei bevétel és forgalomnövekmény 15-20 százalékos emelkedést mutat.

– Strandjainkat a szezonban közel 180 ezren látogatták, melynek eredményeként a nagyközség költségvetése a decemberi összesítés alapján bizonyosan jól alakul. A sikertörténet részesei a perspektívát látó vállalkozók is, hisz jól vizsgázik a Darnay-pince, az Európa-bajnok fagyit készítő Somogyi fagylaltozó, a négycsillagos Wellness Hotel Katalin és más kereskedelmi egység is. Egyre több üzletről kerül le az „eladó, kiadó” tábla – összegzett Gál Lajos polgármester, akivel elöljáróban a küszöbön álló fejlesztésekről beszélgettünk.

– Idén több százmillió forint értékben tudtunk megvalósítani, elkezdeni és folytatni különféle fejlesztési beruházásokat, de terveink szerint jövőre is sok projektet jelentünk majd készre. A helyi szabályozási terv küszöbön álló módosítása is a családokat és a vállalkozásokat segíti, élhető telekméretek megtartásával. Az elégedettségi mutatókat és jogos kritikákat összesítve látjuk az intézményhálózat fejlesztésének lehetséges irányait. Megújult a közétkeztetés, az adósságkonszolidációból 8 km hosszúságban újult meg az út- és járdahálózatunk, készülünk a csapadékvíz-elvezető program folytatására, megvalósult a nagy műfüves focipályánk építése is.

A közintézmények energiahatékonyabbá tételében élen járva hamarosan napcellák kerülnek fel az óvodára, az iskolára és a községházára is. Az orvosi rendelő építésének megkezdése is most ősszel esedékes. Egy jó vállalkozói együttműködés megteremtésével döntöttünk a Palkó Sándor sétány fejlesztéséről és egy közel 50 millió forint értékű játszótér építéséről a nagyközség központjában. Létesül egy közösségi színtérként is funkcionáló tetőtér, majd ebédlő a helyi Cooppal történő kooperáció keretében. Sokadik ütemben, BFT-s támogatás felhasználásával, a közjóléti funkció erősítésével most ősszel folytatódik a Kárpáti-korzó infrastruktúra-fejlesztése, új díszítő elemek kihelyezése, növények kiültetése, minőségi játékpark felállítása.

– Mi újság a strandok fejlesztésével kapcsolatban?
– A strandjaink újból kiváló minősítéseket kaptak. Nem lankadt az odafigyelés ezekre. A Magyar Turisztikai Ügynökség is komoly forrásokkal segített. A Balatonnál az elsők között végeztünk a Diási Játékstrand fejlesztésével, ami hamar pozitív visszhangra talált. A mély fekvésű területrészek feltöltésével, újrafüvesítéssel, utak és sétányok kialakításával, a part csúszásmentesítésével, a játék- és családbarát elemek kiépítésével, az infrastruktúra modernizálásával egy vonzó Balaton-partot sikerült újraöltöztetni.

Természettudományos szakkör a Palkó Sándor tanparkban.

Nem csökkent a kedveltsége a Gyenesi Lidóstrandnak sem, ami most ősszel kap új arculatot. A minőségi szolgáltatás nyújtásában érdekelt vállalkozók partnerségbe hívásával lesz itt jegypénztárépítés, új utak, sétányok kiépítése, egy új kishíd létesítése. A strandi fejlesztéseknél nagy figyelmet fordítottunk az energiahatékonyságra és költségtakarékosságra valamint arra, hogy a szolgáltatások az őszi időszakban és esetleg téli viszonylatban is kiszolgálják majd a horgászokat, turistákat.
Buzás-Belenta Réka, településfejlesztési referens elmondta, hogy az önkormányzat fontosnak érzi a közösségszervezés és a települési kultúra feladatainak szinten- és minőségben tartását. Tartalmában is évszakokra hangolt, sokszínű, kifinomult, a helyi közösségek aktív bevonását megjelenítő rendezvények születnek, amelyben az önkormányzatnak gyakran már csak koordinatív szerep jut. Nem csupán a nyári családbarát, gasztronómiai programok, fesztiválok száma nőtt, de azok minősége is folyamatosan emelkedett.

A Bornapok koncertkínálata, a Korzó Estek repertoárja, a nívóemelő KLASSZ a pARTon! nevű nyáresti komolyzenei hangversenysorozat, a zeneszeretőknek szánt Községházi Esték koncertfolyam akár nagyobb városokban is megállta volna a helyét. A térségi rendezvények között elismert lett a keszthelyi Burgonyakutatási Központtal közösen szervezett piactéri Burgonyanap.

Jövőre is a minőség emelésére helyezzük a fő hangsúlyt és igyekszünk még több családbarát rendezvénnyel színesíteni a programkínálatot. Szorosabbra fűzzük az együttműködést a civil közösségekkel, így a Kertbarátok Körével is, hogy a helyi lakosság még inkább élvezhesse a háztáji kertművelés előnyeit. Fontosnak érezzük, hogy a gyerekek iskolaidőben és azon túl is közösségi foglalkozásokon töltődjenek fel, így örömmel újságolhatjuk, hogy szeptembertől az iskolában egy népszerű természettudományos szakkör indult el, ahol a kisebbek játszva ismerhetik meg környezetünket és azok értékeit, bízva abban, hogy egykoron ők is ennek őrzői lesznek.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK