2019.05.26., vasárnap - Fülöp,Evelin Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kívül-belül megújult a Szent Katalin temetőkápolna

2019. március 09. szombat, 17:23
Szerző és fotó: Antal Lívia
Címkék:
Külseje után a belső tere is megújult a zalabesenyői Szent Katalin katolikus temetőkápolnának, amellyel az itt élők régi vágya teljesült.

Az Árpád-kori kápolna újkori rekonstrukciója 2011-re nyúlik vissza. Ekkor adták át az új templomot a Besenyő utcában, mellyel a misék is átkerültek ide. Ekkor fogalmazódott meg a felújítás szándéka is, idézte fel a történteket Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. 2013-ban megkezdték a rekonstrukció előkészítését, majd 2016-ban Zalaegerszeg önkormányzata pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Az elnyert ötmillió forintot az önkormányzat közel 13 millió forintra egészítette ki, melyből 2016 végére megvalósult a temetőkápolna külső felújítása a csapadékvíz-elvezetés megoldásával együtt. 2017-ben az önkormányzat két millió forintot nyert a belső felújításra. A vakolási munkák mellett kiépítették az épület villamos hálózatát és a harang automatikus hangvezérlését. A saját erővel megtoldott 4,7 millió forintos beruházás 2018 végére fejeződött be. A kivitelezést a Homeland Építőipari Kft. végezte. Idén a díszkivilágítás megoldásával fejeződik be a projekt, amely Zalabesenyő emblematikus építészeti emlékének megmaradását szolgálta. A kegytárgyakat és a műalkotásokat hamarosan visszahelyezik a temetőkápolnába, melynek funkciójáról később döntenek.

Kónya Zoltán, a kivitelező cég ügyvezetője átadja az épület kulcsát Gecse Péternek, mellettük Simon József

A zalabesenyőieket érzelmi kötődés fűzi a temetőkertben álló kápolnához, amely hosszú évtizedeken át keresztelőknek, első áldozásoknak, esküvőknek adott helyet a szentmisék mellett, tette hozzá az elhangzottakhoz Simon József, a településrészi önkormányzat tagja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK