2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Könyvtáravató és falunap Kisrécsén

2017. szeptember 03. vasárnap, 12:40
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Kisrécsei Önkormányzat Közösségi Színtér épületében a Nemzeti Kulturális Alap másfél milliós vissza nem térítendő állami támogatásából újították fel, és új technikai eszközökkel bővítették a település könyvtárát, amit a falunapi ünnepség keretében avattak fel.

A megszépült könyvtárunkban Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is látogatást tett. A XI. falunapon sok szabadidős, kulturális és szórakoztató programmal kerestük a kedvét a vendégeknek. Mesterszakács zsűrizés mellett kemencés pogácsasütő valamint sertéspörkölt főző versenyt is tartottunk ” - mesélte Tóth Lucia polgármester, aki a megszépült bibliotéka augusztus végi átadásán mondott köszöntőt.

A falu agilis vezetője beszédében utalt arra, hogy a Közgyűjtemények kollégiuma által meghirdetett pályázat felhívásának megjelenésekor döntöttek arról, hogy kielégítik a megnövekedett számú könyvtárlátogatók jogos igényét és a néhány négyzetméteres előtéri kölcsönző helyiség helyett egy modernizált terembe várják a bibliotéka látogatóit, ahol különféle foglalkozásokat is szerveznek majd.

Mint elhangzott: Keléné Molnár Melinda a férjével teljesen ingyen megírta a pályázatot, amelyhez a Halis István Városi Könyvtár munkatársai és a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár dolgozói adtak szakmai segítséget. A pályázatukat siker koronázta.

Tóth Lúcia köszönetet mondott a szép szekrényekért és kényelmes székekért Tímár Dánielnek; a kárpitos bútorokért Balázs Imrének, az Extra Lider Line bútorbolt üzemvezetőjének; a számítógépekért az YNett Kft. számítástechnikai üzlet vezetőinek és a Diego üzletnek a szőnyegért. Sebestyénné Horváth Margit, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese és Czupi Gyula a nagykanizsai könyvtár igazgatója is méltatta a révbe ért kultúrafejlesztő beruházást.

– Milyen településfejlesztő terveket valósítottak meg?

– Eredményes nyolc hónapot hagyunk magunk mögött. Sok sikeres pályázatot nyújtottunk be, egy részük pedig elbírálás alatt van. Hosszú évtizednyi várakozás után történelmi pillanat részesei voltunk júliusban. A 200 lelkes kistelepülés kendlimajori részben a Belügyminisztérium 12,5 millió forintos pályázati forrásának és 2,2 milliós önkormányzati önerő felhasználásával átadtuk a Kossuth Lajos utca 625 méter hosszan felújított szakaszát, ami a turizmusfejlesztési szempontból is lényeges volt. Megújítottuk itt a padka és a csapadékvíz-elvezető rendszert is.

Jövőre a kultúrháznak és az önkormányzatnak helyet biztosító épületet, mindenki igényére szabottan, kompletten felújítjuk. Már nyertünk egy kazánt, de lesz bővítés, teljes tetőcsere, hőszigetelés, illemhely-építés, akadálymentesítés és energetikai korszerűsítés is. A 18 esztendős nemzetközi művésztelepünkön sok szép alkotás született. A Czinki-Nosztalgia-Üdülő-Parasztudvar sikerrel tartotta meg nyárzáró programját. A hagyományos adventi, mikulás és idősnapi rendezvényeinket megtartjuk, és gondot fordítunk az évszakfüggő köztéri dekoráció elkészítésére is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK