2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lankadatlan Lenti lendülete

2022. március 24. csütörtök, 13:19
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Majdnem ötmilliárd forint bevételi és kiadási főösszeggel fogadta el a képviselő-testület a város idei költségvetését. Stabil lábakon áll a város. Úgy gondolom, folytatnunk kell az átgondolt, felelős gazdálkodást, mindenekelőtt a törvényben előírt kötelező feladatok megoldását kell szem előtt tartanunk, de ugyanolyan fontos, hogy a megkezdett projektjeink a kiírásokban elvárt színvonalon megvalósuljanak, mondta Horváth László, Lenti polgármestere.

Töretlen a pályázatok sikere

Zajlik a felújítás a fürdőben

– Már most látható, hogy a főösszegek módosítására lesz szükség a további fejlesztési források érkezésének köszönhetően. A költségvetési főösszegből 2,1 milliárd forint uniós pályázatokhoz kötődik. A napokban volt a három kilométeres Lenti – Lentikápolna közötti kerékpárút műszaki átadása, hamarosan indul a Lenti – Rédics közötti kerékpárút kétsávossá tétele, párhuzamosan a város belterületén kiépítésre szánt kerékpárút-összeköttetés megvalósításával. A város több utcájában – így a Kossuth és a Bánffy utcákban és a városrészekben sor kerül a csapadékvíz-elvezető rendszerek felújítására.

– Az önkormányzatnak jelenleg negyedszáz már elnyert, de még le nem zárt európai uniós pályázata van. Milyen megvalósulási fázisban vannak március közepén a legfontosabbnak minősített pályázati projektek?
– A geotermikus fűtési rendszer már működik, elkészültek a Zöld Város projekt elemei is: a Kortárs Közpark, a Táncsics út komplex felújítása, a Gyógyfürdő melletti sétány, az új játszótér és sportpark. A BMSK beruházásában elkészült a kézilabda munkacsarnok, melynek mi vállaltuk a közüzemi csatlakozásainak kiépítését.

A megépült a kézilabda munkacsarnok

– Volt-e olyan határon átnyúló projekt, amiben már idén konkrét előrelépés mutatkozott?
– A Cross Culture projektet a horvát Mursko Sredisce testvérvárosunkkal együtt töltjük meg kuturális tartalmakkal, programokkal. A horvát–magyar „Energie tour” projektet Lovászi és Gosztola partnereinkkel valósítjuk meg, itt az energia – főleg a régi kőolajtermelő korszak bemutatása is cél, de a korszerű zöld energia előállításának lehetősége is a pályázat témája. Az osztrák–magyar EC Toolbox pályázat kifejezetten a megújuló energia előállítására fókuszál.

– Modernebb lesz-e idén a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark?
– Igen, jól halad a gyógyászati részleg kialakítása: már beemelték az új oxigénterápiás gépet, melyet majd a stroke és a műtétek utáni rehabilitáció során használhatják.  Ütemezetten folyik a fürdő modernizálása is. A fedett részben a fürdőkomplexum látogatói már birtokba vehették a felújított medencéket, a vizesblokkokat is.

– A világjárvány időszaka alatt is képes volt megőrizni népszerűségét a Thermál Hotel Balance?
– A járvány hatása rendkívül hátrányos volt ránk nézve, de sikerült megtartani a szakdolgozói gárdát. A szálloda 2020 évben több mint 27 ezer, tavaly 36 ezer vendégéjszakát termelt, ez a korábbi 48 ezerhez képest csökkenés. Reményeink szerint idén vissszaáll ez a szám, melyet az év elején regisztrált foglalások is igazolnak.

– Lesz-e idén járda és útfelújítás Lentiben?
– A Bánffy úton mintegy 300 méteres járdaszakasz újul meg és a mellette lévő szakaszra is benyújtottunk már pályázatot. Három helyszínen: Lentiszombat-helyen, Máhomfán és Lentihegyen folyamatosan újítjuk fel helyi közutakat. Hazai forrásból készül el a zártkerti program keretében ugyancsak Lentihegyen, egy külterületi út, valamint a mellette lévő fa harangláb felújítása is.

– Folytatódik-e a nevelési oktatási intézmények felújítási programja?
– Hogyne. Elkészült a Vörösmarty-iskola felújítása, néhány napon belül a 200 milliós saját forrásból felújított konyha is megkezdheti működését. A Petőfi úti óvoda épületében található melegítőkonyha felújítása is néhány héten belül lezárul. Tervezzük ennek az épületnek a teljes körű felújítását is. Lépésről lépésre minden oktatási-nevelési intézményünket modernizáljuk.

Farsangolás a főtéren

– Kivette-e a részét a város az ukrajnai menekültek segítésében?
– A kormányhivatallal és a katasztrófavédelemmel együttműködve mértük fel a rendelkezésre álló szálláskapacitást, az adományok gyűjtésébe, szállításába a Magyar Vöröskereszt és a Katolikus Caritas helyi aktivistái is bekapcsolódtak. A város vezetése hálás köszönetét tolmácsolja az áldozatos munkájukért.

– Február derekától mintha új erőt kaptak volna a Lentiben működő közösségek és az itt szervezett rendezvények...
– A téli időszakban egy projekt keretében volt disznóölés és gasztronómiai kóstoló, azóta az egyik civil szervezet is rendezett egyet. Máhomfa városrészben a településrész természeti öröksége fotótárlat volt, Lentiszom-bathelyen a vallási élet tárgyi emlékeiből nyílt kiállítás, a mumori városrészben a gyógynövények hatásairól volt program. Vásár és túra várta a tőzike fesztivál résztvevőit, húshagyó keddden elbúcsúztattuk a telet.
Március 15-én Tavaszköszöntő opera- és musicalesttel ajándékoztuk meg a műfaj kedvelőit. Csatlakoztunk a Kárpát- medencei Petőfi Klubok rendszeréhez – mondta végül a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK