2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közlekedésbiztonság a csomópontban

2017. május 09. kedd, 19:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
Legfőképpen a balra kanyarodás biztonságát teremti meg a nagypáli leágazásban kialakított új csomópont a 74-es főútvonalon Zalaegerszeg és Egervár között, amit május 9-én adtak át.

Az átadáson Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hogy a nagypáli út Vasvárral összekötő 22 kilométeres szakasza 1954-ben épült meg első szilárdburkolatú útként. A kivitelezésen 320-an dolgoztak, és lovas kocsikkal hordták a követ az építkezéshez. Azóta jelentősen megnőtt a forgalom, így az új csomópont megépítését közlekedésbiztonsági szempontok indokolták, tette hozzá.

Útátadás Nagypáliban

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke úgy vélekedett, sok ilyen átadásra lenne szükség, hiszen a közútkezelő fenntartásában lévő több mint 1300 kilométeres úthálózat nagy része teljes felújításra szorul, nem beszélve az önkormányzati utak állapotáról. A Bak és Zalatárnok között egy veszélyes útszakasz rekonstrukciója 2016 novemberében készült el, most pedig a nagypáli csomópont, melynek kialakítását tavaly kezdték el. Örömét fejezte ki, hogy a TOP-program főutak helyreállítását, új utak megépítését teszi lehetővé, ugyanakkor remélnek forrást a mellékúthálózat további felújításához is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a nagypáli csomópont kialakítása abban a Magyar Közút számára rendelkezésre álló hárommilliárdos csomagból valósult meg, melyből a városban megépült a botfai körforgalom, a MOL-csomópont, valamint megújult a Balaton úti körforgalomhoz vezető szakasza, valamint a Rákóczi utca. Hangsúlyozta, a nagypáli beruházás megvalósítása tovább erősíti a két önkormányzat kapcsolatát.

A csomópont kialakítása a régóta vágyott közlekedésbiztonságot teremtette meg a nagypáli lakosok valamint az erre közlekedők számára, hangsúlyozta Köcse Tibor. Nagypáli polgármestere utalt arra a szomorú tényre, hogy több emberéletet is követelő baleset történt a kereszteződésben az elmúlt 20 év alatt. Végezetül köszönetét fejezte ki a beruházásért.

A kereszteződést mintegy másfél kilométeres hosszban építették át részben teljesen új pályaszerkezettel, valamint a meglévők megerősítésével. Továbbá magassági korrekciókat hajtottak végre, mondta el Mórocz József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója, aki hozzáfűzte: reméli, hogy a balra kanyarodás okán nem lesz több baleset a csomópontban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK