2019.08.17., szombat - Jácint Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Élmények városai: Letenye,Lenti, Zalalövő

2019. február 22. péntek, 18:38
Szerző: Nemes Norbert Fotó: AL, NN
A Zala megyei együttműködő városokban, vagyis Letenyén, Lentiben és Zalalövőn már elkezdődött a városprofilok meghatározása, a városmárkák kialakítása a City Cooperation magyar–osztrák–szlovén projektben.

City Cooperation – Turisztikai marketingfejlesztés

Az Ausztria, Magyarország és Szlovénia közötti határvidék évszázadok óta a nagy európai birodalmak és kultúrkörök kedvelt metszéspontja. A három ország mindössze 100 kilométer átmérőjű körön belül található 24 városa (8 osztrák, 9 szlovén és 7 magyar) közösen hív meg a sokféleség eme igéző vidékének határokat átlépő felfedezésére. Az együttműködést kívánta magasabb szintre emelni az a projektnyitó konferencia, amelyet Zalalövőn tartottak február derekán. Uniós forrásokat felhasználva egy erős, egységes, városszövetségi hálózatot kívánnak kiépíteni a határtérségben.

Pintér Antal, Farkas Szilárd, Vigh László és Horváth László a nyitókonferencián

A Zala megyei együttműködő városokban, vagyis Letenyén, Lentiben és Zalalövőn már elkezdődött a városprofilok meghatározása, a városmárkák kialakítása. Ezek további megerősítése, valamint továbbfejlesztése a cél, hogy a városok és a határtérség turisztikailag és gazdaságilag, valamint a lakosság megtartása szempontjából más, hasonló adottságú térségekhez képest előnyre tegyenek szert. Egységes, városszövetségi hálózat kialakítását segítette a konferencia, melynek résztvevői betekintést kaptak az EU-s márkaépítés gyakorlatába, megismerve a sikeres városmárka építés uniós tapasztalatait, hogy a profilalkotási kezdeményezéseik mielőbb előnyt hozzanak. Valamennyi város számára kidolgoznak majd egy részletes helyzetfeltárásra alapozott javaslatcsomagot, amely tartalmazza a város egyedi arculatának és imázsának kialakítására vonatkozó elképzeléseket, a márkaépítés fontosabb irányvonalait. Egy marketingterv keretében komplex arculatát dolgozzák ki az egyes városoknak. A kommunikációs tervben pedig megfogalmazzák a stratégia legfontosabb lépéseit. Később egyedi város- és utcabútorokat is kihelyeznek majd.

A Horváth László lenti, Farkas Szilárd letenyei, Pintér Antal zalalövői polgármesterek részvételével tartott tanácskozáson Vigh László országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. A miniszteri biztos aktuálpolitikai kérdések boncolgatása után kifejtette: a megye 258 települése, köztük 10 városa is fejlődő pályára állt. Az egyes település irányítói, üzemeltetői akkor dolgoznak jól, ha a városokban és falvakban élők is jól érzik magukat és megtalálják számításukat a tiszta, rendezett helyen. A konferenciát tartók azokat a plusz erőforrásokat kutatják, amelyekkel még vonzóbbá és élménydúsabbá tehetik a városi polgárok életét. Most három ország összefogásban rak össze egy szolgáltatási és egy turisztikai termékkínálatot, melynek segítségével lehetőség nyílik a térség vendéglétszámának fokozására. Lentibe éves szinten 54 ezer vendég érkezik. Ez még elmarad ugyan az évszakfüggetlen Hévíz évi egymilliós gyógyturista számától, de a fejlődés tetten érhető.

A programot szakmai gesztorként koordináló Lenti város, és a projektpartnerek nevében Horváth László polgármester azt emelte ki, hogy a határmenti térségeknek mindig is komoly kihívást jelentett a versenyképesség útjaira való rátalálás, a felüdülés forrásainak megszerzése. Európa tüdejét a vidéki térségek jelentik. Az idetelepüléshez kell egy megerősített ismertség és jól irányzott hívó szó. Lenti a katonavárosból a rendszerváltás után a piacáról lett ismert, majd tudatos gyógyturizmus-fejlesztés után arról döntött, hogy a városfejlesztési törekvések iránya megmarad. Lenti üdülővárosa, a külföldiek létszámát mutató vendégéjszaka számot tekintve, Gyulát megelőzve, már az első 10 hazai város közé került. A szakértői csoportok ügyesebben rámutatnak egy-egy város erősségére, gyengeségére és a jó gyakorlatok tapasztalatait átadva, átvéve a 24 város mindegyike nagyobb eredményt érhet el, gazdaságilag is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK