2023.06.01., csütörtök - TündeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kívül-belül megújul a bazitai templom

2021. október 28. csütörtök, 16:56
Szerző és fotó: Antal Lívia
Állványok veszik körül az Avilai Szent Teréz templomot Zalaegerszeg bazitai városrészében, melynek külső és belső felújítása mintegy 15 millió forintból valósul meg. A rekonstrukciót leginkább a falak vizesedése indokolta, amelynek dréncsövek beépítésével és páraáteresztő vakolat felvitelével kívánnak gátat vetni.

Vigh László, Balaicz Zoltán, Molnár János és Szilasi Gábor

Az 1920-as években épült római katolikus templom részleges felújítása 2013-ban és 2014-ben történt meg az egyházközség és az önkormányzat támogatásával. 2019-ben a templomtorony ablaknyílásait borovi fenyő zsalugáterekkel fedték le, majd 2020 nyarán a templom nyugati oldalának injektálásos falszigetelése készült el. Az egyházközség ezekre 735 ezer illetve 755 ezer forintot fordított saját forrásból. A bazitai templom komplett felújítását szolgáló mostani beruházásra a kertvárosi plébánia nyert 10 millió forintot az egyházi épített örökség védelme pályázaton, amit önerőből és az önkormányzat támogatásából 4,8 millió forinttal egészített ki.

Balaicz Zoltán polgármester a helyszíni bejáráson azokat a beruházásokat sorolta fel, amelyek a város építészeti emlékeinek megóvását szolgálja. Megemlítette többek között a Mária Magdolna Plébániatemplom, a levéltár és kvártélyház, a Göcseji Múzeum megújítását, a volt Kiszöv-székház induló felújítását. Mint mondta, ebbe a sorba tartozik a bazitai templom teljes körű rekonstrukciója is, ami ékköve ennek a városrésznek.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy minden egyházközség, amely megfelelő pályázatot nyújtott be, kapott támogatást. Ebben a pályázati konstrukcióban a kis templomok felújítását segítik, amelyek, mint épített örökségek, fontos szerepet töltenek be a helyi közösségek életében. Jövőre ezért szeretnék folytatni a programot.

Molnár János atya méltatta, hogy a kisebb templomok felújítására is van lehetőség. Ennek köszönhetően az 1920-as években épült bazitai templom is megújulhat, és válhat szebbé a hívő közösség számára, amely maga is megújulásra képes.

Szilasi Gábor önkormányzati képviselő a további tervekről számolt be. A rekonstrukció befejezését követően a templom előtti járdát is felújítják, valamint egy ivókutat helyeznek el tavasszal felállított új kereszt szomszédságában. A későbbiekben pedig a padokat szeretnék újra cserélni a templomban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK