2021.01.20., szerda - Fábián, SebestyénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul a kézművesek tóparti otthona

2019. március 13. szerda, 18:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a Gébárti Kézművesek Háza bővítése, Zalaegerszegen. A jurtaház hatszögletű épületének falai már állnak, a műhelysor fölé létesülő emeleti szint betonalapja is elkészült. A város vezetése sajtóbejárás keretében tekintette meg a munkálatokat.

Bővül, és regionális szerepkört is kap

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a beruházás megvalósítására 120 millió forintos támogatást nyertek, melyet az önkormányzat 14,5 millió forint önrésszel egészített ki. Az első közbeszerzés is sikeres volt, de a magas építőipari árak miatt a korábbi műszaki tervet módosítani kellett. Ezt követően újabb közbeszerzési eljárást indítottak, melynek eredményeként megkötötték a szerződést a nyertes kivitelezővel. Mivel a bekerülési költség így is több volt, mint ami a projekt keretében rendelkezésre állt, ezért az önkormányzat kipótolta azt. Ennek köszönhetően idén januárban elindulhatott a munka, mely a Gébárti Kézművesek Háza felújítását és bővítését teszi lehetővé.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a Kézművesek Háza tevékenységére utalva úgy vélekedett, hogy a múlt megmentését szolgálja ez a projekt. Ez a beruházás része a Gébárti-tavat érintő más fejlesztéseknek, amelynek köszönhetően egyedülálló attrakcióval gazdagodik a város.

Látványterv: bal oldalt a meglévő épület, középen és jobbra a leendő felsőszint illetve a jurtaház

Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az előzményekről elmondta, hogy a magyarországi alkotóházak helyzetéről egy tanulmányt készítettek, amit az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyújtottak be. Ezt követően hat regionális központot jelöltek ki az országban, melyek egyike a zalaegerszegi Gébárti Kézművesek Háza.

Az épület bővítésének fontos szempontja volt, hogy az 1996-ban készült, honfoglalás-kort idéző jurtának legyen egy helye, ahol bármikor meg lehet majd tekinteni. Ez egy új épület, egy jurtaház, melyet Fülöp Tibor építészmérnök tervezett. Felső szintjén kiállítások kapnak helyet; állandó tárlatként Szelestey László néprajzkutató hagyatéka lesz itt látható. A műhelysor is kap egy emeleti szintet, ahol oktatótermet, vizesblokkokat alakítanak ki. Továbbá több meglévő műhelyt is felújítanak.

Skrabut Éva, Balaicz Zoltán, Vigh László és Prokné Tirner Gyöngyi – mögöttük az épülő jurtaház

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke örömét fejezte, hogy az 1982-ben átadott Gébárti Kézművesek Háza most egy nagyobb lélegzetű fejlesztés részese lehet. Ezáltal túllép jelenlegi városi és megyei szerepkörén, hiszen a népi kézműves hagyományok megőrzése, továbbadása területén regionális központtá alakul át.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK