2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújul, hasonlóan északi oldalához

2023. augusztus 17. csütörtök, 13:24
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a Perlaki utca déli felének teljes rekonstrukciója Zalaegerszeg olai városrészében. A jelentős nagyságrendű, több forrásból támogatott beruházás célja a Perlaki utca északi, már megépült szakaszához hasonló kivitelű út építése, az önkormányzati tulajdonú közművek cseréjével együtt.

Közműcserék és útépítés a Perlaki utca déli felében

Ez egy folyamat része, mondta Balaicz Zoltán polgármester utalva arra, hogy az utca északi felének felújítása során a közművek cseréjétől a járda- és az útépítésen át sikerült mindent megvalósítani a koordinációnak köszönhetően. A Perlaki utca Hock János és Ebergényi utcák közötti szakaszának rekonstrukciójakor ugyanígy összehangolják a föld alatt és felett elvégzendő feladatokat. A polgármester kiemelte, ezzel a beruházással több évtizedes problémát oldanak meg. A déli szakaszt ugyanolyan minőségben újítják fel, mint a két éve elkészült északi szakaszt, amelynek révén a város egyik legszebb és legkorszerűbb utcájává válik teljes hosszban a Perlaki utca.

A választókörzetben a felújított Szenterzsébethegyi utat idén februárban adták át. A Perlaki utca déli fele így megmaradt a második legkritikusabb állapotú utcának, de rekonstrukciójával már nem lesz az. Dormán István, a térség önkormányzati képviselője elmondta, a Perlaki utca északi oldalának átadásakor ígéretet tettek arra, hogy a déli felét is helyreállítják. Minden elavult rendszert kicserélnek. Új ivóvíz-gerincvezetéket építenek 156 méter hosszban, hozzá 20 bekötővezetéket 143 m hosszban. A gravitációs szennyvízvezetéket 145 méteren cserélik újra. Létesítenek 9 tisztítóaknát, 18 tisztítóidomot és 20 bekötőcsatornát 133,4 méter hosszban. Az utóbbival megszüntetik egyes ingatlanoknál a közös bekötővezetékeket. Az új szennyvízcsatornát a meglévő, elbontandó csapadékcsatorna nyomvonalán építik meg. Befogadója a Hock János utcában üzemelő csatorna beton tisztítóaknája lesz. Ugyanígy a Hock János utcában lévő beton csapadékcsatorna lesz a Perlaki utca déli felén 164 méter hosszban létesülő csapadékvíz-elvezető rendszer befogadója. Az új vezetéket nagyobb átmérőjű elemekkel építik meg a Karácsony Sándor utcai csapadékcsatorna tehermentesítése érdekében. Ettől azt remélik, hogy elbír majd a nagy esőzésekkor lezúduló csapadékvízzel.

Kitekintés a Perlaki utca északi feléből a déli szakaszra

Elhangzott, a gázvezeték rekonstrukciója is megtörténik, de ez már az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. beruházásában.  A szeptember közepétől kezdődő munkák során új, korszerű műanyag csöveket fektetnek le. A gerinc- és bekötővezetékek hossza mintegy 270 méter lesz.

A közműkiváltások után állítják helyre az utca burkolatát hideg Remix technológiával, és az azt követő aszfaltozással. Az új útburkolatot kiemelt szegélyekkel látják el, továbbá felújítják a keleti és nyugati oldali járdákat. Az útépítési munkákat a tervek szerint legkésőbb 2024 tavaszán fejezik be. A kivitelezéssel járó kellemetlenségek miatt Balaicz Zoltán és Dormán István a lakók türelmét kérte. Remélik, hogy a déli szakasz felújításával ugyanúgy elégedett lesznek az itt élők, mint az utca északi felében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK