2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új biztonsági rendszer a Deák-kúriában

2019. január 29. kedd, 19:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
Minden termet figyel a Deák-kúriában kiépített új biztonsági és tűzvédelmi rendszer, mely beruházásra Kehidakustány hatmillió forintos támogatást kapott a Belügyminisztériumtól az elmúlt év decemberében. A beruházás hozzájárult ahhoz is, hogy a fenntartó tulajdonos önkormányzat működési engedély kérelmet nyújthasson be.

– Az épület megmentése céljával a kehidakustányi, valamint a megyei önkormányzat 1997-ben hozta létre a Deák Ferenc Kúria Közalapítványt. Kuratóriumának elnöke sokáig Nógrádi László egykori országgyűlési képviselő volt. 2002-re Boros Imre, akkori miniszternek köszönhetően már nyertes pályázattal is rendelkeztünk a Deák-kúria teljes felújítása érdekében. Abban az évben meg is kezdődött a munka mindent beleszámítva, mintegy 120 millió forintból. A megújított épületet 2003. október 17-én, Deák Ferenc születésének 200-ik évfordulóján adtuk át – idézte fel a történteket Lázár István, Kehidakustány polgármestere. – Ezzel együtt, az épület keleti szárnyában, amely Deák Ferenc lakrésze volt, megnyílt életútját bemutató "A haza bölcse, Zala büszkesége" című állandó kiállítás, amely a mai napig is működik. Az itt található termeket dr. Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa és csapata rendezte be igazán magas színvonalon. A tárlat relikviáinak nagyobb része a Göcseji Múzeum mellett más múzeumok gyűjteményeiből származik.

Állami támogatást kapott Kehidakustány önkormányzata

– Mi a következő fontos évszám a történetben?
– 2014. január elseje, amikor is önkormányzatunk átszervezések után visszakapta a kúria teljes működtetését a Göcseji Múzeumtól. A feladatra azonban semmilyen pénzügyi támogatást nem kaptunk. Azóta üzemeltetjük, fizetjük költségeit, ami természetes, hiszen Deák Ferenc 46 évig élt Kehidán. Időközben megszüntettük a Deák Kúria Közalapítványt, mert nem tudta ellátni feladatát. A közalapítványtól 2017 novemberében a kúria tulajdonjoga is átkerült önkormányzatunkhoz. A működtetés zavartalan biztosítása érdekében együtt kerestük a megoldást az időközben létrehozott Deák Ferenc Hagyományőrző Alapítvánnyal. Többszöri egyeztetést követően a kiállított relikviák és berendezési tárgyak tulajdonosaival megállapodást kötöttünk, ami azért volt szükséges, mert a múzeumnak a kezdetektől fogva nem volt működési engedélye. E nélkül pedig semmilyen jogosultsága nem lehetett az önkormányzatnak, hogy anyagi támogatást kérjen és kapjon. A közalapítványtól a tulajdonjog átvételét szintén ez indokolta.

2018 novemberében tehát mindennemű szükséges megállapodást megkötöttünk ahhoz, hogy működési engedély kérelmet adjunk be. Ezt decemberben meg is tettük. Kormányzati segítség nélkül azonban nem tudtunk volna teljesíteni feladatokat, melybe beletartozott a biztonsági rendszer régóta tervezett rekonstrukciója. Így a Belügyminisztériumhoz fordultunk, amelytől hatmillió forintos támogatást kaptunk. Ebből a pénzből teljesen új biztonsági és tűzvédelmi rendszert, valamint az egyes termekben új megvilágítást építettünk ki az elmúlt évben. A támogatás ezen felül még háromhavi bér- és járulék-, valamint közüzemi költség finanszírozását is tartalmazta. Köszönet a Belügyminisztériumnak, hogy a pénz már októberben a számlánkon volt, hiszen mi előre nem tudtunk volna megfinanszírozni a beruházást. Itt említeném meg azt, hogy korábban Áder János köztársasági elnöktől is kaptunk támogatást a múzeum működtetéséhez.

– Mindezek után reménykeltő a folytatás?
– Bízunk abban, hogy önkormányzatunk mielőbb megkapja a szakhatóságtól a működési engedélyt. Ez rendkívül fontos, hiszen ennek az engedélynek birtokában kaphatunk állami támogatást, illetve részt vehetünk pályázatokban. Az elmondottakból kiderül, hogy önkormányzatunk komolyan gondolja a Deák-kúria működtetését. Ehhez azonban szükség van más forrásokra is, mert ez saját költségvetésből nem, vagy csak nehezen finanszírozható. A legfontosabb célunk az, hogy a Deák-kúria működése zavartalan és folyamatos legyen. A fenntartás biztosítása mellett szeretnénk olyan pályázati forrásokhoz is jutni, amelyekből fejlesztéseket valósíthatunk meg.

– Milyen más terveik vannak?
– Kehidakustány 2016 év végén gyógyhelyminősítést kapott, így pályázhatunk a termálfürdő körüli fejlesztésekre, melyre 370 millió forintot nyertünk. A projekt mintegy két és féléves előkészítés után most a megvalósítási szakaszához ért. A támogatási szerződést január végén írjuk alá, melyet követően elindulhatnak a munkálatok. Megújítjuk a Kossuth Lajos utca nyugati oldalán lévő járdát, a Dr. Kovács Lajos utat gyógyhelysétánnyá alakítjuk. Hozzá kapcsolódóan létesítünk egy közterületi parkot játszó, pihenő és rekreációs funkciókkal, valamint köztérvilágítással. Turisztikai információs központot is építünk, továbbá E-töltőállomást elektromos járművek részére. Elektromos autók beszerzését is tervezzük, melyeket majd a turisták kölcsönözhetnek. A projekt nagyon fontos célja a gyógyhely- településkép minőségi fejlesztése, komplex turisztikai kínálat kialakítása rendezvényekkel, a helyi és regionális kézműves termékek bemutatásával. Ezen fejlesztések megvalósításával olyan eredmények várhatóak, mint a meglévő attrakciók látogatottságának növelése, a vendégéjszaka-szám növekedésének fenntartása, a szezonalitás csökkentése, valamint a helyi és térségi turisztikai szereplők közötti kapcsolatrendszer erősítése – hangsúlyozta végül Lázár István polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK