2024.06.16., vasárnap - JusztinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megújult a faluház Milejszegen

2020. november 16. hétfő, 12:08
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Milejszeg önkormányzata tavaly adta be pályázatát a Magyar Falu programba, melyben 19,6 millió forint forrást nyert a faluház belső felújítására, amit konyhai eszközök beszerzésével nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmassá tettek. Kicserélték az épület összes nyílászáróját. A gázt bevezetve megoldották a fűtés korszerűsítését is. Az elavult cserépkályhák helyére minden helyiségbe radiátorok kerültek.

A közeljövőben a szennyvízelvezetés is megoldódhat a településen

Kovács Márk önkormányzati képviselő, Vigh László, Fonnyadt Róbert, Görbe László plébános, Tóth Péter és Egyed Gyula önkormányzati képviselők

– Megtörtént a teljes körű belső festés, beszereztünk 15 darab új asztalt, konyhai gépeket, ipari sütőt és nagy teljesítményű kávéfőzőt, konyhai robotgépet – ismertette a beruházás részleteit az átadási ünnepségen Fonyadt Róbert polgármester,  akit már második ciklusban választottak a helyi polgárok a 360 lelkes település vezetőjévé. –  Immáron 150 főre tudunk terítéket biztosítani a kiskanáltól elkezdve, a bögrén át, a leveses tálig. A száz százalékos támogatási intenzitású pályázat lehetővé teszi, hogy születésnapi zsúrokat, névnapi programokat, ballagási ünnepségeket, lakodalmakat és egyéb kis közösségi programokat is meg tudjunk tartani. Továbbra is az öt település által a szomszéd községben fenntartott főzőkonyha biztosítja az idős- és gyermekétkeztetést, de a község rendezvényein már a szépen felújított faluházi konyhán fogunk ételeket készíteni, akár száz főre is.

Az avatóünnepségen Vigh László, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a megújult faluház a közösségépítés helyszíne, generációk találkozó pontja. A falu a jövőben is érdemes a támogatások odaítélésére, köztük a műemléktemplom megújítására.  

– A Magyar Falu programban beadott másik pályázatunk egyelőre tartaléklistán van – mondta el érdeklődésünkre Fonyadt Róbert az ünnepség után. – Az egyik a Nagylengyel–Milejszeg közötti mintegy hétszáz méteres kavicsos útszakasz aszfaltossá tétele, a másik pedig a falugondnoki busz cseréje. A szennyvízelvezetés jelenlegi rendszerén könnyít a frissen elnyert 176 milliós pályázati forrás. A lakosság 95 százaléka támogatja beruházást, mely során minden ingatlanhoz egyedi szennyvíztisztító berendezést kap. Még fél évtizeddel ezelőtt egy önkormányzati kertet hoztunk létre. Sokan önkéntesen segítettek például a gyümölcsfák telepítésében. A gyümölcsfa alanyok kiválasztásában, az oltási technika kivitelezésében egy jó nevű pórszombati erdész, Kovács Gyula volt segítségünkre.

Milejszeg, két domb által határolt területrészen fekszik, így rendkívül bonyolult a csapadékvíz optimális elvezetése. Egy-egy kiadós eső után az árkok jócskán megtelnek, ezért szükség volt és van az önkéntesek segítő kezére. Másfélmillió forint értékben végeztünk el olyan tevékenységet, amely segítette a csapadékvíz biztonságos elfolyását. Saját pénzből tudtuk  mindkét temetőnket bekerítettük. Ugyancsak saját erőből vásároltuk meg a faluház tetejére szánt cserepet, amit nemsokára felrakunk.  Ugyancsak önerőből próbáltunk még a konyhán is elvégezni különféle javításokat. Mostanra a konyhában új bútorzat, mosógép, mosogatógép, gáztűzhely van, és rengeteg eszköz, berendezés. Az önerő nem sok mindenre elegendő, így inkább a magas támogatási intenzitással rendelkező pályázatokkal próbálunk ügyesen sáfárkodni. Egyhektáros kertünkben többféle zöldséget és gyümölcsöt termesztenek közmunkásaink. Értékesítéséből származó összeget visszaforgatjuk, például gépparkunk bővítésére. Hiányzik egy játszótérrel kiegészített rendezvénytér, ahol öszszejöhetnek az itt élők. A következő időszak egyik fontos megvalósítandó célkitűzése ez lesz, emelte ki a polgármester.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK