2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagyszabású közműfelújítás kezdődött

2022. február 16. szerda, 18:17
Szerző és fotó: Antal Lívia
A teljes szennyvízelvezetési rendszer megújul a Mikes, a Dózsa, a Jókai, az Arany utcák és a Platán sor által határolt területen. A több ütemű fejlesztést a Kovács Károly Városépítő Programból egyrészt állami forrásból, másrészt egy pályázat révén uniós támogatásból valósítja meg Zalaegerszeg önkormányzata.

Több utcát érintve összesen 281 millió forintból

Arnhoffer András, Vigh László, Balaicz Zoltán és Bali Zoltán

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Kovács Károly Városépítő Programban nemcsak utak, járdák, parkolók felújítása, építése történik meg 2024-ig, hanem a közművek rekonstrukciója is több helyszínen. Ezt történik itt is. A KEHOP-pályázattal együtt egy nagyszabású szennyvíz-rekonstrukció valósulhat meg a belváros ezen a részén. Mint fogalmazott, régi adósságot törlesztenek ezáltal, hiszen a 21. század első negyedében már elvárás az ivóvíz, a szennyvíz és a csapadékvíz tekintetében a minőségi szolgáltatás.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a városnak, az üzemeltetőnek és a kivitelezőknek nem egyszerű a dolga, mert az 1960-as, 1970-es években épült rendszerekről van szó. Az érintett helyszínen is ez indokolta a rekonstrukciót. Mint mondta, igyekeznek újabb forrást hozni, hogy a város más részein is fel lehessen újítani a közműveket.

Bali Zoltán alpolgármester, a térség önkormányzati képviselője felidézte, hogy 2019-ben fejeződött be az Arany János utca teljes közmű- és útburkolat-rekonstrukciója. 2020-ban az Arany János utca 63-65-67-es, valamint a Jókai utca 49-es házaknál korszerűsítették a szennyvízrendszert. A jelen projektre rátérve elmondta, az első ütemben a Mikes utca 4. és 8. valamint a Dózsa György utca 46. és 50. szám alatti társasházaknál építik ki az új szennyvízközművet. Befejezésének várható határideje június vége, melyet követően a járdát és a parkolót is teljesen felújítják. Erre a Kovács Károly Városépítő Programból bruttó 50 millió forintot fordítanak. Ugyancsak ebből a programból valamint a nyertes KEHOP pályázatból valósulhat meg a második, a harmadik és a negyedik ütem, amelyek a Mikes, a Dózsa, a Jókai és az Arany utcákban valamint a Platán soron lévő egyes lakóházakat érinti. A szóban forgó helyszíneken 2023 nyarára fejeződhet be a szennyvízrendszer teljes korszerűsítése, amelynek összköltsége bruttó 231 millió forint.

Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója az elhangzottakhoz azt tette hozzá, hogy a több mint hatvanéves közművek rekonstrukciójával biztonságosabbá és takarékosabbá válik az üzemeltetés. A munkálatokat úgy oldják meg, hogy az ne zavarja a lakók életét.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK