2024.03.04., hétfő - KázmérZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önvezető autók a közlekedésben

2020. február 18. kedd, 18:52
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az autonóm (önvezető) közlekedés közúti infrastrukturális hátterének megteremtésével kapcsolatos osztrák–magyar kutatás-fejlesztési projekt első nemzetközi találkozóját tartották a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban, amelyen a konzorcium tagjai bemutatták projektterveiket.

Osztrák–magyar projekt az intelligens infrastruktúra kiépítésére

Dr. Tihanyi Viktor és dr. Szalay Zsolt

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Barbara Eibinger-Miedl steiermarki regionális gazdasági, tudományos és kutatási miniszter 2018-ban együttműködési megállapodást írt alá az elektromos, összekapcsolt és önvezető járműipari szolgáltatások fejlesztéséről és teszteléséről. A két miniszter 2019. februári bécsi találkozóján megállapodás született egy közös pályázatról, ami a „Osztrák-magyar kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs projekt-együttműködések előkészítésének támogatására az önvezető járművek fejlesztéséhez kapcsolódóan” címmel látott napvilágot. A felhívás keretében egy magyar és három osztrák pályázat nyert támogatást.

Dr. Tihanyi Viktor, a projekt magyarországi konzorciumának vezetője. Elmondta, korábban kizárólag az önvezető járművek technológiájának fejlesztésére koncentráltak az autógyártók, beszállítók, most pedig az infrastruktúrára. Ezzel kicsit felhagytak azzal, hogy pár év, és önvezető autók lesznek utakon. Most egy kicsit fordult a világ, főleg azon autóknál, amelyek nem annyira drágák, elérhetők az emberek számára. Az osztrák–magyar projekt éppen ezért irányul az infrastruktúrára, vagyis a közutak mellett elhelyezendő szenzorok fejlesztésére, amelyek érzékelni tudják az önvezető járműveket a közlekedésben. A különböző kommunikációs csatornákon keresztül tájékoztatják az önvezető járműveket az őket körül vevő statikus és dinamikus környezetről. Példának okáért más mozgó járművekről, teljesen valós időben. A magyar projektben azon kívül, hogy tanulmányt készítenek a kialakítandó intelligens infrastruktúráról, valós rendszereket is kívánnak tesztelni.

Dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének vezetője, a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya innovációs igazgatója szintén az intelligens infrastruktúra fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, fő cél, hogy az autonóm, önvezető autók biztonságosan tudjanak közlekedni. A zalaegerszegi járműipari tesztpálya együttműködési keretet biztosít a projekthez. A tervek szerint Graz és Zalaegerszeg útvonalban a határon átívelő szakaszt ötödik generációs telekommunikációs hálózattal látják el, ami az önvezető járművek tesztelérésre ad majd lehetőséget a tesztpályán kívül. A zalaegerszegi tesztpálya már működő elemein szintén rendelkezésre áll az ötödik generációs mobilhálózat, ahol folyamatosak a tesztelések.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK