2024.02.25., vasárnap - MátyásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Önvezető autók az egykor macskaköves úton

2016. november 25. péntek, 16:35
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Zalaegerszeg egyik legrégebbi útja a Rákóczi Ferenc utca, melyet sokszor átalakítottak az elmúlt századokban. Az elnevezése is változott, Olai út, Hosszú út, Öreg út, 1849-ben Körmendi útra keresztelték, majd 1903-ban kapta meg mai nevét. A hetvenes években még macskaköves utcában hamarosan önvezető járművek is közlekednek.

Minderről Vigh László országgyűlési képviselő, a járműipari tesztpálya fejlesztésével megbízott miniszteri biztos beszélt a Rákóczi utcát érintő közelmúltbeli beruházások kapcsán. Mindeközben szép épületekkel gyarapodott, köztük a Zrínyi Miklós Gimnázium épületével, ami előtt a sajtótájékoztatót tartották. Mint mondta, a Rákóczi utca átalakítása ezzel nem ért véget, hiszen a közeljövőben alkalmassá teszik az autonóm valamint az elektromos járművek közlekedésére. Az úttestet bekamerázzák, különféle érzékelőkkel szerelik fel, hogy a járműipari tesztpálya konstruktőrei megfigyelhessék, tesztelhessék, miként közlekednek járműveik. A jövő városát építik, melynek szerves része lesz a Rákóczi utca is, hangsúlyozta végül.

Kerékpárút létesítésével, a gimnázium és az első világháborús emlékmű felújításával folytatódik a program

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy az önkormányzat, a Zalavíz Zrt. és az önkormányzati társulás beruházásaiban szennyvíz- és csapadékcsatorna- valamint ivóvízvezeték-rekonstrukciót hajtottak végre. A fejlesztés érintette az elektromos hálózatot is, melynek költsége együttesen 200 millió forintot tett ki. A közműépítéseket követő útburkolat-helyreállítást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végezte 150 millió forintból, így összesen 350 millió forintot fordítottak a Rákóczi utca megújítására.

A polgármester közölte azt is, hogy a folytatásban 15 kilométernyi kerékpárutat építenek meg a Rákóczi és a Hock János utcákban 2019 végére. A beruházás több mint egymilliárdos költségét a TOP-programból biztosítják. Reményeik szerint megújul a gimnáziummal szembeni első világháborús emlékmű is, mely céllal pályázatot nyújtottak be az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottsághoz. 2019-re, fennállásának 125 éves évfordulójára a Zrínyi Miklós Gimnázium épülete is megszépül 430 millió forintos beruházás révén.

Mórocz József, a Magyar Közút megyei igazgatója arról beszélt, hogy ennek az útszakasznak már 2004-2005-ben meg kellett volna újulnia, de az önkormányzat és a magyar állam által biztosítandó források csak most álltak rendelkezésre. A beruházás során két réteg aszfalttal látták el az úttest, amit újraszegélyeztek, továbbá felújították a buszmegállóhelyeket. Két forgalmi változást vezettek be a gyalogosok védelme érdekében. Nem lehet balra kanyarodni a Rákóczi utcáról a Jókai útra, illetve ha a gyalogos megközelíti a járdát, hogy átkeljen, az automataérzékelő villogni kezd a gépjárművezetőket figyelmeztetve. A Dózsa György utcai kereszteződésben egy balra kanyarodó sávot alakítottak ki, ellensúlyozva a Jókai úti tiltást.

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő köszönetet mondott a beruházás megvalósítóinak és kivitelezőinek, és örömét fejezte ki, hogy tovább szépülhet körzete az itt lakók javára. Bali Zoltán, az önkormányzati társulás elnöke, valamint a szomszédos körzet önkormányzati képviselője szintén méltatta a 350 millió forintos beruházás és az elkövetkező fejlesztések jelentőségét.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK