2024.02.21., szerda - EleonóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ország- és vármegyebérletek a helyi közlekedésben

2023. május 18. csütörtök, 19:18
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az országban elsőként Zalaegerszegen alkalmazzák a május elsejével bevezetett ország- és vármegyebérleteket a helyi tömegközlekedésben július elsejével. Az új, kedvezményes árú utazási bérleteket így nemcsak a helyközi közlekedésre tudják használni a helyi lakosok és a városba érkezők. A Korona szalonban tartott sajtótájékoztatón minderről együttműködési megállapodást írt alá Nagy Bálint közlekedési államtitkár és Balaicz Zoltán polgármester.

Az országban elsőként Zalaegerszegen nyílik erre lehetőség

Nagy Bálint és Balaicz Zoltán

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, az ország- és vármegyebérlet bevezetésével a kormány célja az volt, hogy reagáljon a háború okozta nehéz gazdasági helyzetre. Az új, kedvezményes árú utazási bérletkonstrukcióval elsősorban a lakosság mobilizációját szeretnék segíteni, hiszen ma Magyarországon 4–4,5 millió ember ingázik napi szinten, munkába járás és ügyintézés miatt. Mindemellett a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzá kívánnak járulni. A harmincnapos érvényességű, teljes árú országbérlet mindössze 18900 forintba, míg a vármegyebérlet 9450 forintba kerül, ami a mai üzemanyagárak mellett nagyon kedvező. A Máv-Volán-csoport járatain lehet használni, mégpedig az adott hónapban korlátlan számú utazásra. Az államtitkár kiemelte, már a bérletkonstrukció megalkotásakor tervbe vették, hogy azt kiterjesztik a helyközi mellett a helyi tömegközlekedésre. Az országban ehhez csatlakozott elsőként Zalaegerszeg.

Az ország- és vármegyebérlet bevezetése kedvező fogadtatásra talált a zalaegerszegi lakosok, a helyben, illetve a város környéken dolgozók körében, mondta Balaicz Zoltán polgármester. Valóban nagy segítséget jelent mindazoknak, akik akár iskolai, akár munkahelyi és egyéb elfoglaltság miatt ingáznak. Mint fogalmazott, az önkormányzat örömmel fogadta az Építési és Közlekedési Minisztérium megkeresését, hogy a város vezesse be az új bérletkonstrukciót a helyi tömegközlekedésbe. Az előkészítő tárgyalások lezajlottak, a május 18-i közgyűlésen pedig egyhangú döntést született ez ügyben, így július elsejével az országban elsőként Zalaegerszegen lehet a helyi buszjáratokon utazni az ország- és vármegyebérletekkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK