2018.04.22., vasárnap - Csilla,NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Őszi-téli programok a Balatoni Múzeumban

2017. október 23. hétfő, 17:55
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Címkék:
A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt keretében a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) újra szervezte koordinátorhálózatát. Így lett ismét koordinátor Zala megyében Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgató-helyettese is, aki szerteágazó feladatot lát el.

Összekötő kapocsként tevékenykedik az oktatási intézmények, a területéhez tartozó múzeumok és a MOKK, valamint a régió múzeumai között. Feladata lett a „Múzeumok Mindenkinek” Program támogatása, a korszerű múzeumi szemlélet széleskörű elterjesztése, a különböző uniós források felhasználásával a helyi, megyei, régiós múzeumi fejlesztések megvalósításának szorgalmazása, támogatása.

A koordinátor a múzeumok és közoktatási intézmények között a széleskörű és tartalmas együttműködések kibontakoztatásáért is felelős lett. Hozzá tartozik: a közös műhelymunkák bonyolítása, a pedagógus-adatbázis létrehozása, az „iskola-múzeum” legjobb gyakorlatok közzététele, a közoktatási célú kiállítási és gyűjteményhasznosítási koncepciók kidolgozása, a megyei múzeumpedagógiai információs napok lebonyolítása, pályázatok, minta-projektek létrehozása, adminisztrációja. Németh Pétert, a Balatoni Múzeum őszi-téli programjairól, kiállításairól kérdeztük.

- Festők, grafikusok, szobrászok és irodalmárok, összesen 36 alkotó vett részt idén nyáron a Takács Ferdinánd és Szencz Lívia művészházaspár által megszervezett, cserszegtomaji Kulturális Pikniken. A Művészek Szabad Alkotóközössége minden évben felidézi egy helyi kötődésű művész életművét. Ez alkalommal Halápy János festőművész Balatoni Múzeumból kölcsönzött festményei nyújtottak inspirációt a résztvevőknek. A szeptember végén nyílt és év végéig látogatható kulturális piknik az alkotótábor záró kiállításának anyagát mutatja be.

A Magyar Festészet Napja alkalmából Haraszti László és Haraszti Janka közös, december közepéig látogatható kiállítását nyitottuk meg október közepén. A Keszthelyen élő Haraszti László festő, művésztanár 51 éve végezte el a Képzőművészeti Főiskolát Kádár György és Barcsay Jenő tanítványaként. A Művelődési Minisztérium nívódíjas festője Derkovits-ösztöndíjasként kezdte pályáját, majd 31 éve Podmaniczky-díjjal is kitüntették. Lánya, Janka 1995-ben végzett a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán, Gerzson Pál és Klimó Károly voltak a mesterei. A kiállítás időtartama alatt Kostyál László művészettörténész, és Haraszti László a Festészet Napjához kötődő, illetve egyéb ismeretterjesztő művészettörténeti előadásokat tartanak.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében: Irodalmi (cool)túra címmel játékos kerékpáros felfedező túra startolt a keszthelyi irodalmi emlékhelyek nyomában. A résztvevőket nemcsak kalandok, de értékes nyeremények is várták. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében: „Humor a pedagógiában” címmel október 18-án tartjuk meg az óvodapedagógusok napját. Dr. Varga László egyetemi docens, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar tanára, a legújabb kutatási eredményeket felhasználva, a kisgyermek pedagógia újszerű módszereire reflektáltan, arra keresi a választ, hogy milyen szerepe van a humornak, a boldogságnak a pedagógiában.

Október 28-án, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében rendezzük a Mesterségek Napját, amelyen bemutatkoznak a hagyományos kézműves mesterségek, az alkotni vágyók pedig maguk is próbára tehetik kézügyességüket. Fafaragó; csipkeverő; szövő; tojáskarcoló; lószőrszövő; mézeskalács készítő; kosárfonó; kovács; hímző; keramikus; molnár; házi tésztakészítő; bőrös; csizmadia; és méhész is van a meghívottak között. A fesztiválhoz kapcsolódóan november másodikán és harmadikán lesz az őszi szünetelő. A sokszínű ősz színes hangulatát árasztó dísztárgyakat, termésdíszeket készítünk a természetből származó alapanyagokból.

„Betlehemnek szép határán…” címmel, a téli ünnepkör népszokásait Marcali és Keszthely környékén visszaidéző, a Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös időszaki kiállítása nyílik november 25-én. A két múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyi emlékeivel, régi fényképfelvételeivel, berendezett enteriőrökkel, valamint az utóbbi évtizedekben készült filmfelvételekkel is megismertetjük a látogatókat. Főszerepet kapnak a környékre oly jellemző bábtáncoltató betlehemek és azok művészi igényességgel kivitelezett másolatai, melyek alapos rétegkutatások után készültek.  A múzeumi tárgyak mellett kortárs szakrális tárgyakat is bemutatunk, melyeket a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kézművesei alkottak. A kiállítás kurátora a Marcali Múzeum etnográfusa, Vidák Tünde, a Balatoni Múzeumban a kiállítást Gyanó Szilvia, néprajzkutató rendezi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL
CÍMKÉK