2024.05.28., kedd - Emil, CsanádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Eszközfejlesztés az óvodában és az orvosi rendelőben

2020. augusztus 09. vasárnap, 15:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Bocföldén új szobabútorokkal és udvari játékokkal gazdagodott az óvoda, az orvosi rendelő pedig az életmentéshez szükséges eszközökkel is gyarapodott. Mindkét fejlesztést az önkormányzat a Magyar falu programon elnyert pályázatai tették lehetővé, hangzott el az ünnepélyes átadáskor.

Bocfölde sikeresen pályázott a Magyar falu programra

Vigh László (jobbról) országgyűlési képviselő, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bakos Sándor polgármester, Kovács Kinga tagóvoda-vezető

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy Budapest centrikusságát csökkentve 2016-ban a Modern városok programot, majd 2019-ben a Magyar falu programot indították el. Tették ezt azzal a céllal, hogy Magyarország vidéki térségei is fejlődjenek, a nagyvárosoktól kezdve az egészen kicsi településekig. A Magyar falu program éppen arra hivatott, hogy az intézmények, közösségi terek és utak felújításának támogatásával javuljanak az ötezer lélekszám alatti településeken élők életkörülményei. Ez a cél a következő tízéves időszakban is. Ennek kapcsán kiemelte, hogy Magyarország a következő uniós ciklusban mintegy 3 milliárd euróval több felzárkóztatási támogatást kap, mint a 2014-2020-as időszakban. Ebből a magyar falvakra is több jut.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt tette hozzá, hogy a négy évre meghirdetett Magyar falu program 2019-ben és 2020-ban is 190-190 milliárd forint pályázati forrás elérését biztosította a kistelepülések számára. Jövőre ez a keretösszeg 250 milliárdra nő, amelyből utakat, járdákat, óvodákat, iskolákat és más intézményeket újíthatnak fel. Idéntől az önkormányzatok és az egyházközségek mellett civil szervezetek is pályázhatnak, ami a közösségi tevékenységek elérhetőségével ugyancsak a kistelepüléseken élők életminőségét javítja.

Bakos Sándor polgármester köszönetét fejezte ki a kormány két jelenlévő tagjának az elnyert támogatásokért. Hangsúlyozta, hogy a Magyar falu program a kistelepülések valós igényeire épül. Ezt támasztja alá, hogy már a pályázatok kiírásánál lehetőség nyílik az egyeztetésre a tervezett projekteket illetően. A polgármester azt a hat kislányt is köszöntötte, akik a nyári szünet ellenére műsorral készültek az átadási ünnepségre.

Kovács Kinga tagóvoda-vezető arról beszélt, hogy az elnyert 3,4 millió forintos támogatást igyekeztek minél hasznosabban felhasználni az egycsoportos, 24 kisgyermeket ellátó intézményben. Felsorolásából kitűnt, tényleg sikerült, hiszen fém kerti tárolót, egy négyszemélyes körhintát, öt rúgós hintát, egy kétszemélyes nagy hintát, tároló- és öltözőszekrényeket, padokat, fektetőket, asztalokat, székeket, törölköző- és pohártartókat, polcokat, tükröket, új konyhabútort, ipari mosogatógépet és zsúrkocsit szereztek be.

Bakos Sándor polgármester (balra), Kaszásné Kutasi Ildikó asszisztens, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Czipóth Magdolna háziorvos

A háziorvosi szolgálat eszközfejlesztésére elnyert közel 5 millió forintból elsősorban a sürgősségi ellátáshoz vásároltak korszerű eszközöket, így defibrillátort, sürgősségi táskát és egy új EKG készüléket. Emellett a laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket, valamint számítógépet és nyomtatókat szereztek be. Dr. Czipóth Magdolna háziorvos érdeklődésünkre elmondta, Csatár lakosaival együtt 1400 főt látnak el a körzetben. Főleg a hét elején akár 50-60 főt a telefonon jelentkezőkkel együtt. A betegek a vírushelyzettől kezdődően e-mailben is elérhetik őket, gyógyszert, időpontot és tanácsot kérve. Mint mondta, ez sok utánkövetéssel jár, ugyanakkor könnyebb helyzetben van, mert a falusi betegek rugalmasabbak a városiaknál. Ezt a járvány időszakában is bizonyították.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK