2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Páka pedáns példája

2019. január 30. szerda, 13:04
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Az elmúlt nyolcévi polgármesterségem időszaka alatt közel egy milliárd forintnyi olyan pályázati forrást sikerült lehívnia Pákának, ami az itt lakók élhetőbb lakókörnyezetét segítette s tette szebbé szeretett településünket – mondta Lukács Tibor polgármester, aki szerint a sikerük titka abban ál, hogy mindegyik generációt, a fiatalokat és az időseket is igyekeznek szorgalmasan, kitartással szolgálni. A falu vezetőjével elöljáróban a téli programokról és egy könyv kiadásáról váltottunk szót.

– Minden év december havának első vasárnapján fehér asztalok melletti vendéglátással és műsoros esttel köszöntjük a helyi aranykorú polgárainkat. Majdnem negyedezer meghívót küldünk szét és rendre legalább hetvenen tiszteletüket is teszik az idősek számára szervezett ünnepségen. Ezúttal is kedves műsorral készültek az óvoda apróságai és az iskola diákjai. Fellépett nálunk a Csesztregi Férfikar, majd köszöntőt mondott Cseresznyés Péter államtitkár, továbbá Bene Csaba, a megyegyűlés alelnöke, valamint Haller László plébános is. Forralt borral, sörkiflivel, kézműves portékákkal vártuk az adventi vásár látogatóit.

A mikulás a sportházban szaloncukorral, almával és játékkal ajándékozta meg a kicsinyeket. Január utolsó szombatján a római katolikus plébániahivatal több éves hagyományhoz visszanyúlva szervezi meg az egyházközösségi bált, amelynek fővédnöki tisztségét idén Székely János, teológus, a Szombathelyi egyházmegye püspöke és dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalta. A megyegyűlési, a Zala megyei hivatali vezetők, országgyűlési képviselők meghívásával és részvételével tartott vidám, zenés-táncos, tombolás mulatságon egy adománygyűjtő becsületkassza is fontos karitatív célokat szolgál.  

Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója és Molnár László történész az önkormányzat anyagi támogatásával készítettek egy új könyvet Páka híres, Kossuth-díjas szülöttéről: Öveges József piarista szerzetes, pap-tanárról. A fizikus egykori lakóházában múzeumot működtetünk, ahol megtekinthetők a kiváló tudós, a bohókás ismeretterjesztő, a segítőkész professzor bútorai, személyes használati tárgyai, kísérleti eszközei. A fizika varázslója milliók szívébe oltotta be a fizika szeretetét, ezért is kötelességünk folyamatosan emlékezni rá. A kötet – mely az emlékházban is kapható lesz – február körül jön ki a nyomdából.

– Milyen pályázatok segítették, támogatják a falufejlesztést?
– Egy gép- és eszközbeszerzési konzorciumi pályázaton, Ortaháza és Pörteföld községekkel közösen elnyertünk egy 50 lóerős traktort, amihez hótolólap, vonólap, faaprító, szárazó, rézsűkasza és sószóró adapter is csatlakoztatható. A kül -és belterületi útjaink karbantartását nagyban segítő, tízszázalékos önerőt feltételező, bruttó 14 milliós eszköz a falu központjába került, a testvértelepülésünktől: Wesendorftól 15 évvel ezelőtt ajándékba kapott tűzoltó autó helyére. A tűzoltó járgányt pedig, a helyszűke miatt, a kertészkertünkbe vittük, ahol mintegy 400 ezer forint felhasználásával egy garázst készítettünk neki önerőből, közmunkások segítségével. A járműtároló január elejére elkészült. Tavaly bruttó 9,4 millió forintért felújítottuk a Rákóczi utcát teljes hosszban és 7,6 millió forintért a Petőfi utca egyik felét. Az elkövetkező időszakban is keressük a belterületi út- és járdafelújítások megoldásának lehetőségét. Az iskola és óvoda konyhájának eszköz- és felszerelésparkját több mint 9 millió forintért újítottuk meg négy önkormányzat pályázati összefogása révén. A további rekonstrukciós munkálatokat a vakáció időszakára tervezzük az elnyert nettó 20 milliós összegből, augusztus végéig.

Lenti, Lovászi, Szécsisziget, Nova, Szentgyörgyvölgy községekkel konzorciumi pályázatot is elnyertünk. Páka 16 millió forintot kapott a „Kalandozások a Kerka-völgyében” című TOP-os projekt kivitelezésére. A dömeföldi tájházunk megújítását június végéig kell befejeznünk. A zsuppolás, sározás, belső festés, berendezés rendbetétel mellett egy interaktív kiállítás is a látogatók kedvét keresi majd. A sportparkunk fejlesztésére két éve adtunk be pályázatot. Idén kilencven százalékos szinten elkészült egy játszótér felnőttek számára, amelyik a bekerített gyermekjátszópark közvetlen szomszédságában található. Alacsony húzódzkodó, dupla multi-funkciós tréler, egyenes húzódzkodó, létrahíd, kombinált húzódzkodó, lépegető, has- és hátizom-erősítő valamint fekvőtámasz korlát is segíti a testmozgást, az erőnlét fokozását a sportpálya mellett.

Idén hatvanesztendős lett a közvilágítási rendszer a községben, ezért a modernizálás elengedhetetlen. A Páka–Dömeföld közötti településszakaszon január végétől új lámpatesteket helyezünk ki. A régi közterületi lámpákat energiatakarékos LED fényforrásokkal váltjuk ki, bruttó 38 millió forint ráfordítással. Új lámpa világít majd a templom mellett és a sportház mögötti játszótereken. A kormány által már népszerűsített, február közepén nyilvánosságot kapó falumegújítási program kiírását, mi is várjuk, hogy annak segítségével megtörténhessen a fogorvosi rendelő és orvoslakás modernizálása, további belterületi utak aszfaltozása, az önkormányzati épület, az óvoda és a kultúrház fűtési rendszerének korszerűsítése, az ovi tetőszigetelése.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK