2022.06.28., kedd - Levente, IrénZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Petárda, tűzijáték: mit szabad és mit nem?

2016. december 30. péntek, 16:19
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Keszthelyen 4200 petárdát foglaltak le egy konfetti árusnál, aki a pult alól kínálta a tiltott terméket. A december 29-i ellenőrzés során két személyt is előállított a rendőrség, tudtuk meg a szilveszteri tűzijátékok használatával kapcsolatos sajtótájékoztatón a zalaegerszegi Plaza parkolójában.

Antal Péter rendőr őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának főelőadója érdeklődésünkre elmondta, szabálysértést követ el az is, aki petárdát birtokol nemcsak szilveszterkor, hanem az év bármely napján. A szabálysértési eljárás 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal végződhet. A petárdabirtoklás és petárdadurrogtatás mellett az ittas járművezetésre is odafigyel a rendőrség a katasztrófavédelem munkatársaival végzett ellenőrzései során.

A katasztrófavédelem mint tűzvédelmi szakhatóság van jelen a tűzijátékok árusításának ellenőrzésekor. Többek között megnézik, hogy az árudobozok a tárolóhelység belső falától 10 centiméter távolságra vannak-e elhelyezve, ellenőrzik a tűzvédelmi dokumentációkat, a poroltókészülékeket, valamint a tűzgyújtás tilalmára figyelmeztető feliratokat. A rendőrség megyeszerte húsz helyre adott ki árusítóengedélyt, ezek zömében nagyáruházak parkolóiban találhatók. Az ellenőrzések során épp ezeket az engedélyeket vizsgálják, a konténerektől kezdve a pirotechnikus személyén át a pirotechnikai termékekig, hogy minden a kiadott engedélyek szerint történik. Nagyon fontos az is, hogy a vásárló olyan pirotechnikai terméket kapjon, amelynek csomagolása ép, szavatossága nem járt le, illetve magyar nyelvű használati utasítással van ellátva. Az ellenőrzés során azt is meghallgatják, hogy a pirotechnikus kellőképpen tájékoztatja-e a vásárlókat. 

Erre nagyon is szükség van, hiszen a termékek tűzveszélyesek, ezért egyéb tűzveszélyes anyagok közelében nem szabad használni. (Például: üzemanyagkannák, robbanómotoros gépjárművek, kisgépek közvetlen közelében, ne dobjuk autók alá, illetve ne használjuk száraz, aszályos időben erdőben, réteken, kiszáradt füves területeken). Gerencsér Imre pirotechnikus elmondta azt is, hogy a használati útmutatót mindenki olvassa el figyelmesen, és tartsa be az abban foglaltakat. A termékeket mindig egyenes talajon állítsuk fel, mert lejtős területen oldalra szór, így bárkit könnyen eltalál.

Fontos továbbá, hogy tűzijátékot enki ne szerelje szét, és ne alakítsa át! A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat! Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és soha ne hajoljon fölé! Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt, vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékterméket a szilvesztert követő 5 napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK