2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendezett temetők várják a hozzátartozókat

2018. október 30. kedd, 15:57
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hosszabbított nyitva tartással, alkalomhoz illő zenével és fokozott rendőri, illetve polgárőri jelenléttel készülnek a Városgazdálkodási Kft. szakemberei a Mindenszentek ünnepére.

A részletekről a Göcseji úti temetőben számolt be sajtóbejárás keretében Tolvaj Márta alpolgármester és Horváth István, a VG. Kft. ügyvezetője. Az eseményen részt vett Vassné Várkövi Klára, a Göcseji úti temető gondnoka, valamint Takács Tivadar százados és Tóth László rendőrőrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési osztályának munkatársai.

A város és a VG. Kft. felkészült az ünnepre

Nemcsak az ünnepi készülődésről, hanem a felújításokról is beszámoltak

Az alpolgármester elmondta: a város területén, mintegy 30 hektáron összesen tizenhét köztemető található. Közülük tizenegy működik, négyet már lezártak (vagyis nem lehet bennük temetkezni), kettő pedig hősi temető. Az önkormányzat minden esztendőben gondot fordít arra, hogy a temetőkben különféle fenntartási munkákat végezzenek a városgazdálkodással közösen. Ennek eredményeképpen halottak napján már új mindenki keresztje fogadja a látogatókat a Kiserdei úti új köztemetőben valamint az ebergényi sírkertben, megújult továbbá az andráshidai temető kerítése is.

Fontos feladat az is, hogy a helyileg védett sírokat gondozzák, felújítsák. 2018-ban a Göcseji úti temető egyik régi síremlékét, Hrabovai Hrabovszky Flórián királyi törvényszéki bíró családi nyughelyét rekonstruálták.

Megújult a Hrabovszky-család védett sírhelye

Horváth István az ünnepi előkészületekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a legnagyobb problémát évről évre a lehulló falevelek eltakarítása okozza. Ezt rendszeresen összegyűjtik a cég munkatársai. A halottak napjára ezenkívül minden esztendőben friss kavicsos zúzalékkal látják el a temetők közlekedőútjait. A két nagy temető – a Göcseji úti és az új temető – a hosszú hétvége alatt reggel 6 órától este 8-ig várja a hozzátartozókat. Mindkét temetőben alkalomhoz illő gyászzene szól majd, a ravatalozókat pedig feldíszítik. A polgárőrök és a rendőrség jóvoltából folyamatos lesz az őrzés a nagyobb temetőkben és a parkolók környékén. A vagyonvédelmen túl a közlekedésbiztonságra is ügyelnek a szakemberek a megnövekedett forgalom miatt. A rendőrség munkatársai türelemre intik a sírkertek látogatóit, hiszen ilyenkor mindenhol – utakon és a temetők környékén is – zsúfoltság várható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK