2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendeződhet az egykori HEMO sorsa

2020. november 18. szerda, 18:54
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A novemberi 19-i közgyűlés helyett (a járvány szülte különleges jogrend miatt) a polgármester döntött – egyeztetve a képviselőkkel – az Ady utca 1. számú ingatlan, vagyis a volt helyőrségi tiszti klub épületének további hasznosításáról. Mint ismert, a belvárosi ingatlan 2008-ban magántulajdonba került, ám több mint egy évtizede üresen és funkció nélkül áll, bár a 2010-es évek elején egy összművészeti fesztiválnak és egy rock-klubnak is otthont adott az épület egyik szintje.

A kormányhivatalhoz kerül a volt helyőrségi klub épülete

A ház állaga folyamatosan romlott, az épület felújítására pedig nem volt módja a tulajdonosnak. Emiatt nem valósult meg az a régi álom sem, hogy a néhai HEMO-ból városi képtár legyen.

Mint az a legutóbbi közgyűlési előterjesztésből kiderül, az 1900-as évek elején épült, jelenleg 698 négyzetméteres ingatlan eladóvá vált, melyet a Modern Városok Program keretében, a belvárosrehabilitáció részeként az önkormányzat vásárolhat meg. A kormány 2019. decemberében döntött arról, hogy biztosítja a város számára a vásárlás és a felújítás költségeit. A cél, hogy a helyi védelem alatt álló épület építészeti értékei megmaradjanak, és funkciót találjon a ház.

A kormányelőterjesztés szerint az eredeti terv az volt, hogy kortárs művészeti galéria és képtár létesüljön a helyen, ám – mint az a közgyűlési anyagból kiderül – az azóta eltelt időben az elképzelés módosításra szorult. Az épület ezért kormányhivatali feladatokat látna el; szakigazgatási szervek költözhetnek majd be. A város a felújítást követően adná át az ingatlant ingyenes használatra a Zala Megyei Kormányhivatalnak azzal a kikötéssel, hogy a további karbantartási, állagmegóvási munkákat nekik kell ellátni és a rezsi is őket terheli. Ezzel párhuzamosan, az épület – „szűkített módon” – kortárs művészeti célokat is szolgálna.

Az előterjesztés szerint, a jelenlegi tulajdonossal (Danubia Building Befektetési Zrt.) folytatott tárgyalások eredményeképpen az a megoldás született, hogy az Ady utca 1. tulajdonjoga közel 135 millió forint készpénz ellenében kerül a Zrt-től a városhoz, egy csere révén pedig a céghez kerül még a Munkácsy-Szeglet utca sarkán található beépítetlen ingatlan, szabályozással nem érintett részterülete is.

Az egykori helyőrségi klub épülete – a szemközti volt Zónához hasonlóan – tehát hamarosan megújul, megőrizve az eredeti stílusjegyeket. Az ingatlan a századfordulón a Gráner-család háza volt. Belső kialakításának érdekessége pedig az, hogy nagyméretű, előcsarnok-szerű lépcsőháza van, amire nem nagyon akad példa a városban. Emeletén sokáig lakások voltak, földszintjén pedig üzletek, majd cukrászda működött. A 20. század második felében alakították át honvédségi művelődési házzá, megváltoztatva belső tereit. 

Az épület a rendszerváltásig, és azután is állami tulajdonban volt, majd 12 évvel ezelőtt, 2008-ban az állam eladta egy magánvállalkozónak, akinek nagyívű tervei voltak a felújításra és a hasznosításra, de sajnos az akkori gazdasági válság keresztülhúzta a számításait – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester a legfrissebb, önkormányzati döntéseket bemutató Virtuális ZEGINFO-ban. Hozzátéve: azzal, hogy állami keretből felújítják, majd a megújult épületet ingyenes használatba adják a kormányhivatalnak, megmentenek egy történelmileg is értékes belvárosi épületet, melynek a fenntartása nem az önkormányzat kasszáját terheli.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK