2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rendezvénytérrel szépül Balatonmagyaród

2017. július 25. kedd, 11:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egy tetszetős faluközpont kialakításán dolgozik jelenleg Balatonmagyaród önkormányzata, az arra járók szemtanúi lehetnek egy fedett közösségi tér építésének a volt óvoda udvarán. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban fekvő településen sorra újultak meg a közintézmények az elmúlt években, melyek összegzésére Kalász Mátyás polgármestert kértük.

– Valóban elég csak végigmenni a településen, láthatjuk mi mindent valósítottunk meg az eltelt időszakban. 2010-ben, közvetlenül a választások után bővítettük ki a közvilágítást a falu déli végén, amit most az északi faluvégen teszünk meg, hogy az utolsó lakóház se maradjon közvilágítás nélkül. Még az első ciklusban újítottuk fel és bővítettük ki a ravatalozót, ahol most egy nagy munkán vagyunk túl. A csőtörések ugyanis állandó problémát okoztak a temetőben és környezetében, így a közelmúltban teljesen kicseréltük a vízhálózatot a Petőfi utcától a sírkertig. Ugyanígy küszködtünk a volt óvoda és iskola, valamint a hivatal elavult hálózatával, ezért itt is kicseréltük a vízvezetékrendszert, saját beruházásban.

Az együttgondolkodás és a jó gazdálkodás eredményei

– Most ismételten a volt óvodaudvar szépítésén dolgoznak.
– A templommal szomszédos volt óvodaudvar közösségi célú fejlesztését évekkel korábban kezdtük meg, ahova játszóeszközöket is elhelyeztünk. Tavaly a volt óvoda nagytermének, tálalókonyhájának valamint mosdóinak felújításával folytattuk ezt a munkát. Az épületet így alkalmassá tettük közösségi programok számára, ami önállóan és az udvarral egybenyitva is használható. Most újból az udvaron dolgozunk, ahol 10x14 méteres fedett rendezvényteret alakítunk ki kemencével, kiszolgálópulttal, eléje pedig egy 4x8 méteres fedett színpadot is építünk. Ezzel a beruházással válik teljessé ez a közösségi tér, mely bármely kulturált szórakozásnak és rendezvénynek helyet adhat. Miután mindez elkészül, akkor tekintjük át, hogyan tudjuk új növényekkel továbbszépíteni a teret, hogy egy igazán látványos faluközponttal gazdagodhassunk. A terveink szerint az augusztus 12-i falunapon kívánjuk megünnepelni, illetve átadni ezt az önerős beruházást.

A volt óvoda belső felújításával egy időben újítottuk meg az orvosi rendelőt és a várótermet. Lehetőségeinkhez képest mindig igyekeztünk bővíteni felszereltségét, hogy a magyaródi emberek is olyan minőségű orvosi ellátásban részesülhessenek, mint a nagyobb településeken élők. Most éppen egy EKG-készülék beszerzése van folyamatban.

– Beruházásaik többnyire önerősek, pályázatokban továbbra is fenntartásokkal gondolkodnak?
– A pályázatokkal szemben az a legfőbb kifogásunk, hogy egy beruházás során kötelezően előírnak olyan megvalósítandó elemeket, melyekre nincsen szükségünk. Ezért igyekszünk költségvetésünkből gazdálkodni a fejlesztések terén is, sokszor az önerő is elég. De sajnos egy feladatot éppen az anyagiak miatt nem tudtunk bevállalni, ez pedig a járdák felújítása. Pályáztunk többször is, sikertelenül, és most is van egy elbírálásra váró pályázatunk.  Mivel a faluközpont a legforgalmasabb, itt kezdenénk meg a járdarekonstrukciót és haladnánk majd észak és dél és kelet irányba, ahogy anyagi lehetőségeink megengedik.

Az elmúlt időszakban eszközeinket is tovább gyarapítottuk. Nemrégiben egy nagy utánfutót vásároltunk, ami a falugondnoki busz után köthető. A másik falugondnoki buszra egy elektromos lépcsőt szereltünk fel, a ki- és beszállás megkönnyítése érdekében. Közmunkaprogramunkban zöldségtermesztéssel foglalkozunk, a terményeket szívesen vásárolják meg a helyiek. Közmunkásaink a közterületeket is folyamatosan gondozzák, tisztítják. Egy kistérségi pályázat segítségével létesítettük korábban a buszöblöket és a buszvárókat, melyek a közlekedésbiztonság mellett a faluképet is csinosítják. Garanciális javításuk a közelmúltban történt meg. A 12 kamerából álló térfigyelő kamerarendszerünk pedig a közbiztonságot szolgálja.

– Milyen szerepet töltenek be a civil szervezetek a közösségi életében?
– Most már talán három éve is annak, hogy felújítottuk a kultúrházat, és felszereltük minden olyan berendezéssel és technikai eszközzel, amit funkciója igényel. Mindez a közösségi életre is hatással van. A nyugdíjasklubból létrejött egy színjátszó csoport és  a Kendermagos Népdalkör, amely a tavalyi Népek tánca, népek zenéje versenyen arany minősítést ért el. A szakértő zsűri legmagasabb elismerését „Márton az újbor bírája!” című műsorukkal vívták ki. Nagykanizsán zajlott az elődöntő, Kaposváron a középdöntő, végül Keszthelyen a döntő. Önkormányzatunk a Kis-Balaton Alapítványnyal együtt szervezi meg a települési kulturális és sportrendezvényeket. Az alapítvány minden évben meghirdeti a legszebb konyhakert, a legszebb udvar versenyt, melyek eredményhirdetésére a falunapokon kerül sor. Tavaly süteményfesztivált is rendeztek, ami nagyon jól sikerült. Az idén hetedik alkalommal megrendezett díszmadár-kiállítás is sokakat vonzott.

Önkéntes tűzoltó valamint polgárőr egyesülettel is rendelkezünk, melyek tagjai tevékeny segítői rendezvényeinknek is. Településünkön sportkör is működik. Sportolási lehetőséget kínál az asztalitenisz-terem, valamint a karateterem, illetve a kultúrházban lévő konditerem. A település munkáját segítő és azzal együttműködő szervezetek jelentős támogatást is kapnak az önkormányzattól.

– Minek tulajdonítja az elért eredményeket?
– Elsősorban munkatársaimnak, a testületi tagoknak és az ésszerű pénzügyi gazdálkodásnak, melynek köszönhetően több jelentős beruházást is megvalósítottunk az elmúlt években. Az önkormányzat munkatársai naprakészen, odaadással végzik a hivatali munkát. A falu sorsa és fejlesztése iránti tenni akarás és elkötelezettség jellemzi képviselő-testületünk tevékenységét is. Valamennyi döntésünkben a többség érdekeit igyekszünk figyelembe venni, ugyanakkor nem zárkózunk el más véleményektől sem, ha azok építő jellegűek. Talán ezért is látjuk sikereink kulcsát az együttműködésben, ha csapatként dolgozzunk együtt mindannyian a településért – hangsúlyozta Kalász Mátyás, Balatonmagyaród polgármestere.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK