2021.05.17., hétfő - PaszkálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Új köntöst kap a plébánia

2017. október 08. vasárnap, 17:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Padányi Bíró Márton veszprémi püspök kezdeményezésére, 1763-ra megépített Mária Magdolna Plébánia épületén megkezdődtek a külső felújítási munkálatok a Mindszenty-program keretében. A beruházás részleteiről a helyszínen tartottak sajtótájékoztatót Zalaegerszegen.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, hogy a Modern Városok Programon belül megvalósítandó Mindszenty-programmal Zalaegerszeg egykori apátplébánosának, Mindszenty Józsefnek kívánnak emléket állítani, aki 1919-től 1944-ig látta el ezt a tisztséget. A több elemből álló program részeként létesül a Mindszenty-emlékmúzeum, megújul a Göcseji Múzeum, a Mária Magdolna Plébániatemplom épülete, ahová egy új orgonát is beszereznek. Továbbá felújítják a kvártélyházat és a botfai Erdődy-Hüvös-kastélyban zarándokszállást hoznak létre. A Mária Magdolna Plébánia külső megújítása szintén eleme a programnak, mely kezdetét vette ezzel a kivitelezéssel. A beruházás 10 millió forintból valósul meg, mely költségben két millió forintot tesz ki Stróber László apátplébános által szerzett egyházi forrás. Ebből az összegből valóban olyan megújulás valósulhat meg, ami tovább szépíti a városközpontot, hangsúlyozta a polgármester.

A kormány kiemelt feladata az egyházak támogatása, melynek része az egyházi épületek felújítása is, fűzte hozzá Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Úgy vélekedett, hogy Mindszenty József életének, tetteinek öröksége még mindig érződik a városon. A nevét viselő fejlesztési program célkitűzései, közte a plébánia megújítása is, emlékének megőrzését szolgálja.

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő azt emelte ki, hogy az új dolgok, épületek létrehozása mellett fontos odafigyelni a régi épületekre is, melyek a város múltjáról árulkodnak. Mint mondta, a jövőt építik a plébánia felújításával, ami nemcsak a belvárosban élőket, hanem minden zalaegerszegi lakost és a vidékről bejárókat is érinti.

Mindszenty bíborosnak két álma volt, igaz magyarnak és jó kereszténynek lenni, amiért mindent meg is tett, idézte fel szellemiségét Stróber László apátplébános. Úgy fogalmazott, Mindszenty József bíboros valóban megérdemli, hogy abban a városban legyen emlékhelye, ahol a legtöbbet tette, nemcsak építkezésekben, hanem a lelkek építésében.

A műemlék épület homlokzatán több helyen meglazultak a betonelemek és a vakolat, ami így teljes beavatkozást igényel.  A földszinti rész vizesedését lélegző vakolattal kívánják meggátolni. A homlokzat színezése mellett lefestik az utcai nyílászárók kereteit, valamint új bejárati kaput helyeznek el az északi oldalon. A kivitelezést három hónap alatt tervezik elvégezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK