2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Veszélyes útszakasz újult meg

2016. november 30. szerda, 15:51
Szerző: Antal Lívia Fotó: AL
Bak és Zalatárnok között még 1854-ben épült meg az út, többek között azért, hogy az Őrség fáit a nemzetközi piacokra tudják szállítani. A 75-ös főút jelentősége ennél is több, hiszen összeköti Zala megyét kelet-nyugat irányban.

Bruttó 260 millió forintos beruházás révén több mint egy kilométeren újult meg az út (a 75 sz. főút 38+550 – 39+685 km szelvények közötti szakasza), ami a legveszélyesebb szakaszok egyike, hiszen sűrű erdőn, nagy szintkülönbségen és éles kanyarokon át vezet az út.

A 75-ös főút egy szakaszán, Bak és Zalatárnok között

Az átadási ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő, a zalaegerszegi járműipari tesztpálya miniszteri biztosa idézte fel az út történelmét. Elmondta, a 75-ös főút fontos közlekedési útvonal a megye keleti és északi része között Keszthelyt, Zalaapátit, Pacsát, Bakot, Zalatárnokot, Novát és Rédicset érintve. A beruházás öt hónapot vett igénybe, a Magyar Közút megyei igazgatósága félpályás útzár mellett végezte el a kivitelezést határidőre. Az út kiváló minőségben készült el, hangsúlyozta.

Dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy egy újabb útszakasz rekonstrukciója valósult meg. Aggodalmának is hangot adott a megye önkormányzati és állami utjainak rendkívül rossz állapota miatt. Mint fogalmazott, ezer kilométeres nagyságrendről van szó, amit karbantartani is nehéz, nemhogy felújítani. A mellékúthálózat folyamatos rekonstrukcióját a kistelepülések jó megközelíthetősége kívánja meg, a megfelelő minőségű utakra ugyanakkor a megye értékeinek megmutatásához szükség van. Bízik abban, hogy a gazdaság fellendülésével egyre több másodrendű út újulhat meg Zalában.

Mórocz László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója elmondta, valóban rövid, de egy igencsak kritikus útszakaszt újítottak fel. Ez az egy kilométer csapadékos időszakban még veszélyesebb a közlekedésbiztonság szempontjából, miután erdőn halad keresztül. A kanyarok íveit szabályozták, a padkákat betonelemekkel is megerősítették. Új csapadékvíz-elvezető árkokat építettek, a burkolatot 14 centiméter vastag aszfalttal látták el, hogy sokáig bírja a terhelést. További útszakaszok felújítását is tervezik, melyhez állami forrást remélnek.

Molnár Károly, Bak polgármester a jó gazda gondoskodásának nevezte az út korszerűsítését. Mint fogalmazott, akkor lesz igazán elégedett, ha a 75-ös főút Bakon átvezető szakaszát is felújítják. „Így könnyebben érnek el majd bennünket, illetve szebb gondolatokkal hagyják el településünket a járművezetők.”

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK