2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vonyarcvashegy virágzó fejlődésben

2017. május 28. vasárnap, 12:14
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A szezonkezdet nagy vízválasztó minden, idegenforgalomból élő balatoni településnek. Vonyarcvashegy viszont már nem csak a nyárra fókuszál, hanem az elő- és utóidény nyertese is szeretne lenni, ezért az évszakoktól függetlenül folyamatosan igyekszik fejlesztéseket megtenni, továbbá élményeket, feltöltődést adni a vendégeinek – mondta Péter Károly polgármester, akitől az ellátandó feladatokról érdeklődtünk.

– A strandon akad a legtöbb teendő, hisz egy egészséges turisztikai versenyben mindig meg kell újulni. Beadtunk egy, 50,5 millió forintos strandfejlesztési pályázatot. Ezzel szeretnénk elérni a strand és az üdülőhelyünk sportosabb megjelenését, sportszerető jellegét.  Beszerzünk majd túrakenukat, kajakokat, kiépítünk sétányokat, gyermek pancsolót; korszerűsítjük a kerékpár tárolót és a beléptető rendszert. Ám mindezek zöme az, idő rövidsége miatt, csak a következő szezonra valósulhat meg. Örvendetes, hogy az önkormányzattal partnerségben, a strand sikeressé tételéhez, az ott tevékenykedő vállalkozók is egymással összefogva járulnak hozzá. Egyszerre nyolc vendéglátóegység újítja föl teraszhelyiségét, egységes hangulatot és esztétikumot teremtve. A röplabda-pályánkat saját erőből újítjuk föl.

A „Mozdulj Balaton” szabadidősportos rendezvényeket támogató program jóvoltából egy takeball asztalt is kihelyezünk a strandra. Az innovatív aquaskipper nevű eszközzel lehetséges a vízen szállni. Az emberi erővel hajtott, szénszálas anyagból gyártott izgalmas vízi járgány a Lidó-strandunkon nyáron már kipróbálható lesz.  Nem növeltünk sem az idegenforgalmi adó mértékét, sem a belépőjegyek árát, sőt a szezonbérletek (heti, havi, családi jegy) árában sincs változás. Most dolgozzuk ki, hogy a szállásadóknál miként lehessen bérletet váltani.

Minden évben, így most is csatlakozunk a Virágos Magyarországért település-dekorációs versenymozgalomhoz. Már tavaly és tavalyelőtt is szép eredményeket értünk el, amit most szeretnénk felülmúlni. Az öt csillagosra bővített „Kék Hullám Zászló” strandminősítő rendszerben is szeretnénk elérni a legmagasabb fokozatot. Meg kívánjuk tartani a Magyar Turizmus Zrt. által adományozott „legsportosabb balatoni strand” különdíját. Ősszel majd részt veszünk a hagyományteremtő céllal, a Keszthelyi-hegységet egyedülálló módon bemutató Vadlán Ultra Trail egyéni és terepfutóverseny október 7-ei programjában. A nevezési létszámot háromszáz főben maximálták. Egyénileg, vagy legfeljebb öt fővel váltóban lehet nevezni, 50 illetve 108 kilométeres távon.

– Milyen pályázati segítséget kapott a település?

– Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor akár közel ötszáz milliós pályázati forrás is érkezhet a községbe. Hét millió forintot nyertünk a polgármesteri hivatal informatikai rendszerének modernizálására, (ASP rendszer). A Helikon, Rákóczi és Agyagos utcákban csapadékvíz elvezetési munkákat tervezünk.  Egy szociális pályázat keretében az ebéd kiszállításának rendszerét kívánjuk megújítani. A mostani rendezvénytéren létesül a termelő piac, itt új vizesblokkok, tároló helyiségek, fedett csarnok is épül. Turisztikai pályázatunkban pedig, megvalósítjuk a „Balatoni Mondák Házát”, ahol egy térbe gyűjtjük a tóhoz kötődő legendákat, meséket, hogy hasznos kikapcsolódási lehetőségeket találjanak a vendégek a csapadékosabb időben is.

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító úgynevezett ,,Büszkeségpontot ", egy 56-os emlékművet is felállítottunk a Vörösmarty Mihály és Virág Bendek utcák kereszteződésében, egy öt milliós nyertes pályázatnak köszönhetően. Az óvodai épület melletti kerítést önerőből cseréljük ki. Az iskolánál forgalomszervezéssel segítjük a szülőket, hogy ne csak a Fő útról tudják megközelíteni az oktatási intézményt, hanem a hátsó utcáról is. A konszolidációs pályázat segítségével őszig a strandra vezető Arany János utca járdáját újítjuk fel, de lesz járdaépítés még a Fő utcán az iskola előtt, és a Déryné utca mellett. 

– A civilek miként járulnak hozzá a szezon sikeréhez?

– Nagyon sokat köszönhetünk nekik, büszkék is vagyunk rájuk. A nyugdíjasklubunk új választott elnökével, lendületet nem vesztve működik együtt a településsel. A húsz éves, mindig aktív polgárőr egyesületet megalakulásuk jubileuma alkalmából ünnepeltük. Ők a rendezvények és esküvők biztosításában is szerepet vállalnak. A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar folyamatosan megújulásra kész. A zenéléssel sok új fiatal rézfúvós szerez magának és közönségnek örömet. Sportegyesületünk TAO-pályázat keretében vásárolt kisbuszt, amivel a sportolók szállítását teszi lehetővé egy-egy vidéki versenyhelyszínre. Asztali teniszezőink NB-II-be jutottak, az U-14-es kézilabda utánpótlás csapatunk a harmadik helyet szerezte meg a bajnokságon. A Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel közösen egy orgonát szeretnénk megszerezni a kápolnába. A domb alján mobil illemhelyet is elhelyezünk.

– Mi újság a rendezvények háza táján?

– A strandot június harmadikán nyitjuk, majd június 24-én a „Vonyarci Nyargalás” elnevezésű hegyi majdnem félmaraton, vagy negyed-maraton futóversennyel erősítünk rá a sportos településünk imázsára. Az eddig sikert hozó, hagyományos rendezvényeinket mind megtartjuk. Már leszerződtünk a programok fellépőivel is. A Sörfesztiválra a Republik együttes érkezik, de jön az AB/CD formáció is. A Borfesztiválra a gyönyörű magyar népdalok előadóját: a Holdviola együttest hívtuk, de itt lesz a Kelemen Kabátban formáció és az Ocho Macho együttes, amely a reggae, a ska, a punk és a latin keveredéséből született. A Bor- és Csemegeszőlő fesztiválon fellép az Ismerős Arcok és a Makám együttes.  Június végén a VII. Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiváljával készülünk. Július utolsó hetében tartjuk a XXIV. Vonyarci Boros Forgatagot. Augusztus 4–6. között a XXV. 40 halász emléknap, augusztus 17–20. között a XI. Bor- és Csemegeszőlő Fesztivál, majd augusztus 24–26. között a VI. „Ponty így jó” – Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál kínál gasztronómiai élvezeteket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK