2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zebrán biztonságban

2021. május 12. szerda, 18:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zebra terv elnevezésű balesetmegelőzési ellenőrzést hajtott végre a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság, csatlakozva az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által meghirdetett kampányhoz. A gyalogos-átkelőhelyeken azokat figyelmeztették, akiket pirosban értek, illetve kerékpárral hajtottak át a zebrán.

A gyalogosok, kerékpárosok többsége szabálykövető volt

Soós Szabolcs rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta, a kétnapos ellenőrzés helyszíneként azokat a gyalogos-átkelőket jelölték ki, ahol forgalomirányító fényjelző készülék működik, illetve jelentős személy- és gépkocsiforgalom halad át rajta. Ezek egyike volt a Kazinczy téri gyalogátkelő, ahol a civil ruházatú rendőrök szabálykövető magatartásra intették azokat a gyalogosokat és kerékpárosokat, akik nem vették figyelembe a piros jelzést, illetve leszállás nélkül hajtották át a zebrán. Az ellenőrzés a járművezetők felelősségére is kiterjedt, miszerint kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg a zebrákat, készülve arra, hogy gyalogos lép hirtelen az úttestre. Az akció elsődleges célja a gyalogosokra, mint a közlekedés védtelen szereplőire, illetve a gyalogos balesetek megelőzésére irányult. Ez azért kiemelten fontos, mert országos szinten a közlekedési balesetek 2,5 százaléka gyalogátkelőkön történt.

A gyalogosok biztonságát Zalaegerszegen a Vágóhíd utcában, a Platán soron, a Landorhegyi úton és az Arany János utcában okos zebra rendszerek is szolgálják. Mint megtudtuk, kiépítésük óta ezeken a helyszíneken gyalogost érintő baleset nem történt. A kerékpárosokat korábban kihelyezett Hajtva tilos! Tolva szabályos! feliratú táblák is figyelmeztetik, például a Kovács Károly téri gyalogos-átkelőnél. Érdemes szem előtt tartani, mert intézkedés lesz a vége, hiszen a KRESZ a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK