2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A járvány miatt ingyenes lett az Arcanum

2020. március 24. kedd, 20:39
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A világjárványra való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők helyzetét, március 16-tól ingyenessé tették az Arcanum, vagyis a digitális tudománytár oldalait. Egyelőre egy hónapig (április közepéig), de ha a helyzet úgy adódik, lehet, hogy lesz hosszabbítás.

Így segíti a kutatókat a digitális tudománytár

Tehát otthonról is könnyűszerrel lehet olvasgatni, kutatni, böngészni az adattárban. Minderre a Göcseji Múzeum is igyekszik felhívni a múzeumbarátok figyelmét. Az intézmény ugyanis zárva tart, a munkatársak otthonról dolgoznak, de igyekeznek érdekességeket, kulturális csemegéket megosztani honlapjukon és a közösségi oldalukon.

Az Arcanumon Zala megyei, zalaegerszegi vonatkozású témákat, újságcikkeket is találhatunk szépszámmal, és célirányos kereséssel. A digitális tudománytár Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális adatbázisa, amely hozzáférhetővé tesz több száz hazai tudományos és szakfolyóiratot, heti- és napilapot, akár régebbi évszázadokból is.

De a nemzeti gyűjteményekben a közös múltunkról is fellelhető rengeteg kultúrkincs és történeti dokumentum. A képcsarnok jelenleg 18 intézmény sok százezer képi dokumentumát adja közre (köztük a Göcseji Múzeumét is), legyen az képeslap, fotográfia, festmény, falikárpit vagy más képzőművészeti alkotás. 

Az Arcanum egy másik folyamatosan bővülő gyűjteménye pedig a kataszteri és várostérképeket tartalmazó "Mapire", vagyis a történelmi térképek tárháza. Ezeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg lehet jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni. A kényszerű otthontartózkodás alatt talán sokan örömüket lelik a böngészésben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK