2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A sokat taposott kavicsok szépsége

2020. február 14. péntek, 19:00
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Női sorsok látható, tapintható érzetét nyújtja Burka Nikolett március elejéig tartó kiállítása az Apáczai Művelődési központban. A kavics- és kagyló képek, keretbe nem fogható alkotások és törhetetlen szövetszobrok közvetítésével fejeződik ki a nő ezer arca, lehajtott fejének felemelkedése.

Országszerte nagy érdeklődésre számot tartó tárlat kapott végre teret az alkotó lakóhelyén, Zalaegerszegen is. A megnyitón dr. Bérces Edit ultrafutó világbajnok, mint bartánő mondott köszöntőt.

A nő ezer arca - kiállítás az Apáczaiban

- Az alkotásokat nézve, minden nő magára ismerhet valamilyen módon. Mégis egy másik világba repítenek a képek, légiesek, szinte dacolnak a gravitációval, és a nézőt is elszakítják a szürke hétköznapokból. A képek egy része kilép a keretből, nem ismer kereteket. A művész folyamatos elégedetlensége, egyensúlyra törekvése is érezhető, a nehezebb út választása és a szenvedés árán való örömhöz jutás – mondta Bérces Edit

Burka Nikolett az alkotó nő születéséről mesélt lapunknak.

- Az általános iskolában olyan ügyetlen és kétbalkezes voltam, hogy én ezt idővel el is hittem magamról. De negyven éves korom körül, már annyira meg akartam formálni, ami bennem volt, hogy nem érdekelt, milyenre sikerül majd. Az első képem egy lehajtott fejű nőt ábrázolt, ami egyből tetszést aratott. De nem akarok nagy tömegeknek tetszeni. Célom inkább azt a réteget elérni, akikről nem beszélünk még mindig. A téma bennem van, és ehhez keresek kavicsokat. A kavicsok nem tengerpartiak, bár sokan ezt hiszik. Viszont érző lényeknek gondolom ezeket. Sok ember megtaposta már őket. Én meg lenyúlok, felemelem, kimosom őket. Ez az én életem. Maga a kép készítése megnyugtat, terápiás hatása van. Most már nem akarok lehajtott fejű nőt ábrázolni, kezdik az alakjaim felemelni a fejüket. Megjelenik mellettük a babakocsi, a gyermek, a férfi is. Meg kell jegyezni, hogy a férfiak is sok fájdalmat cipelnek – tett egy kis kitérőt az alkotó.

- Számomra nagy teher volt a nőiesség elfogadása, de már egyre inkább sikerül, sőt a „nem is vagyok én csúnya” érzés is megjelent. Ez hozta a szép kagylókat. De végül azt a dinamikát, ami bennem volt nem tudtam ezzel a technikával kifejezni, így születtek a szövetszobrok. Bár nem tartom magam művésznek, mégis elfogadott a szakma. Sok meghívásom van, a tervem, ezeknek eleget tenni. Kérték, hogy tanítsam a kavicskép készítést. De nem tudom. Ez nem technika, hanem érezni kell. Viszont a technikai tudás hiányával tisztában vagyok, ezen a téren szeretnék fejlődni - folytatta.

A kiállításra, ahogy Burka Nikolett minden kiállítására meghívást kaptak a látássérült emberek. Számukra egyedi lehetőséget jelentett a tapintható képeken keresztül művészi élményhez jutni. Az sem mindennapi, hogy a megnyitón két szobrot véletlenül levertek a helyéről a (jól látó) nézelődők. Egyedül az alkotó nem esett pánikba, mosolyogva közölte, semmi baj, törhetetlenek. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK