2024.03.19., kedd - József, BánkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A zsidó újévet ünnepelték

2018. szeptember 12. szerda, 15:50
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az önismeretről, a bűnbánásról és a lélekkeresésről szól többek között a zsidó újév, vagyis a Ros Hásáná ünnepe. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség tagjai a szervezet rendszerváltozást követő újjáalakulása, vagyis 1995 óta, minden esztendőben együtt ünneplik ezt az ősi hagyományt.

A zsidó újév – ami idén szeptember 9-11 közé esett és melynek időszámítása szerint most 5779-et írunk – egy kétnapos őszi ünnep, ami az év és az önismeret „feje”. Az Isten és a zsidóság, valamint az emberek közötti kapcsolatról szól – mondta érdeklődésünkre Siklósi Vilmos, a zalaegerszegi hitközség elnöke a szertartást megelőzően.

Számvetés és új fogadalom

Preisz József, Siklósi Vilmos és Virágh Judit az ünnepség előtti percekben

- Ilyenkor emlékezünk az ember teremtésére, mely a zsidó időszámítás alapjául is szolgál. Az ünnepléssel gyakorlatilag újra kötjük a fogadalmunkat, szövetségünket a teremtővel, valamint számot vetünk a régivel és mindazzal, ami rossz volt – fogalmazott.

A zsidó újév hagyományosan a tíz bűnbánó nappal folytatódik, amit a bűnbocsájtó, vagy más néven engesztelőnap követ. Ez tulajdonképpen a „tiszta lappal” indulás jelképe. Ros Hasáná ünnepén a hitközség tagjai gyertyát gyújtanak, majd a szertartást követően barheszt (mákkal szórt kalácsot) és mézes almát esznek. A mák a gazdagság és boldogság, a méz és az alma pedig a jólét, valamint az édes élet jelképe a zsidó kultúrában.

Gecse Péter alpolgármester is részt vett a tradicionális eseményen

Az újévi köszöntésen részt vett Gecse Péter alpolgármester, aki jókívánságait fejezte ki a hitközség tagjai számára. Mint fogalmazott: az új esztendő mindig egy új lehetőség, és jó alkalom arra, hogy számot vessünk. A közösség tagjainak azt kívánja, hogy a következő időszak is az egymásra figyelésen és a közös gondolkodáson alapuljon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK