2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bélyeg- és képeslap ritkaságok

2018. július 01. vasárnap, 20:44
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Csigák, kagylók, képeslapok, fürdők hallatán nyaralás lehet a legkézenfekvőbb asszociáció. A cikk témája azonban nem ez, hanem a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban egyelőre csak raktárban fellelhető képeslap- és bélyeggyűjtemény, illetve a tároló, többnyire rendezésre váró albumok.

Sajnálatos módon nem először kell arról hírt adni, hogy a nevezett intézményben rejlő akár világszenzációs értékeket, bemutató hely hiányában, nem láthatja a nagyközönség. Érdekes és látványos bélyeg- és képeslapgyűjtemény rejlik Tóth János múzeumigazgató „fiókjában”. Őslények, szebbnél szebb csigák, kagylók és persze bányászati, kohászati létesítményeket bemutató bélyegek és még több képeslap. Az 1800-as évek végétől napjainkig megjelent darabok, az egész világ területéről. Első kiadások, első napi bélyegzések, emlékezetes események és helyek. Egyetértünk az igazgató megjegyzésével, „Ezzel valamit kezdeni kell.”

 Kagylók, képeslapok, fürdők

- Ujfalusi Endre néhai bányamérnök rendelkezett a világon kiadott olajipari bélyegek 90 százalékával és ezt átadta az -intézményünknek. Néhai Vitéz Miskey Kálmán bányamérnök bányászati témájú bélyeggyűjteményének részbeni tulajdonosai lettünk 1993-2003-ig. Ez utóbbi gyűjteményen osztozunk a Miskolci Egyetemmel és a rudabányai Érc- és Ásványbányászati Múzeummal. Néhai Buda Ernő hagyatékából 10 album, néhai Liszka János hagyatékából főleg, az erdélyi képeslapok kerültek birtokunkba a 100 évvel ezelőtti időszakból. Mindezeket egészítettük ki azóta saját gyűjtéssel is, ami végül is óriási kiállítási anyaggá állt össze. Valószínűleg mi rendelkezünk a legnagyobb bányászati bélyeggyűjteménnyel, köztük különleges darabokkal. A legérdekesebbek, és ebből is van néhány, amikor a képeslapon lévő embléma, grafika megegyezik a bélyeg ábrájával - mondta Tóth János. - Ennek a gyűjteménynek csupán egy kis része volt eddig alkalomszerűen kiállítva, de most tervezzük a nagyobb volumenű bemutatást, talán a jövő évben, amikor a múzeum létrejöttének 50. évfordulóját ünnepeljük. Addig is készül két album, melyet Buda Attilával közösen jegyzünk és ezen kereskedelmi forgalomba is kerülő kiadványok Magyarország (Nagy-Magyarországgal együtt) bányászati és kohászati létesítményeit, illetve fürdőit mutatja be egykori képeslapok és esetenként a mai ábrázolás segítségével - utalt az újabb könyvkiadásra, mely téren szintén élen járó a múzeum. Évente legalább egy kiadvánnyal gazdagítják a nyomtatott kultúrát.

- Körvonalazódnak-e egyéb jubileumi programok?

- Múzeum történeti kiállítást, konferenciát szervez, illetve elkészül az intézmény jogelődjét megalapító Tóth Ferenc bronz mellszobra, a szoborparkban (melynek 1987-es megnyitásakor szintén készült alkalmi bélyegzős képeslap). Valamint múzeumtörténeti kiadvány is megjelentetünk majd.

- Addig is?

- Az idén még két képzőművészeti kiállításunk lesz, ősztől folytatódnak a múzeumpedagógiai órák, és a Papp Simon Népfőiskola Tagozat előadássorozata. Reménykedünk egy pályázat kedvező elbírálásban, mellyel fejleszthetnénk a múzeumot, mivel regionális technika történeti, értékfeltáró és népfőiskolai feladataink is vannak, a Lakitelki Népfőiskolával és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK