2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékkiállítás az olajipari múzeumban

2019. augusztus 11. vasárnap, 16:23
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Szoros kapcsolata volt a helyi olajipariban érintett szakemberekkel és intézményekkel, részt vett a zalai olajmezők feltárásában, hagyatékának jelentős részét is Zalaegerszegen őrzik, a Magyar Olaj-és Gázipari Múzeumban. Saáry Éva geológus-művész-fotós-világutazó 90 éve született és 5 évvel ezelőtt hunyt el.

Ez alkalomból bemutatott emlékkiállítása szeptember 25-ig látható a nevezett intézményben, a Papp Simon Népfőiskolai Tagozat rendezvényeként. Személyes tárgyai, novellái és versei, absztrakt festményei és monochrome fotói díszlenek a kiállítótérben.

Öt éve hunyt el a geológus-művész, Saáry Éva

Csiba Erika és Tóth János

A tárlatot Csiba Erika művészettörténész és Tóth János, a házigazda intézmény igazgatója – úgyis mint Saáry Éva személyes jóbarátja – nyitotta meg. A rövid élettörténet ismertetése után a kiállításon kalauzolt végig Csiba Erika.

Tóth János pedig azon 3000 darabos levelezésből szemezgetett, mely a múzeum tulajdonát képezi. Ezen írások egyben kortörténeti adalékok is a világ számos pontját illetően. Az 1956-os forradalom után került külföldre Saáry Éva (Svájcban, Franciaországban és Afrikában élt és dolgozott), fontos politikai és történelmi eseményekről is kifejezte véleményét, ezzel segítette az itthoniak tájékozódását. Valamint képeslapokat is küldött utazásairól, melyek szintén fontos kordokumentumokká váltak az idők során. 

A művészettörténész tárlatvezetést is tartott

A megnyitón jelen volt és köszöntőt mondott dr. Hatala Pál, az Országos Kohászati és Bányászati Egyesület elnöke, akinek a bányászati és kohászati tevékenysége méltatásaként Born Ignác Emlékplakettet adott át Tóth János múzeumigazgató. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK