2024.03.29., péntek - AgusztaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évzárás a Pannon Tükörnél

2022. december 09. péntek, 18:31
Szerző: -pet-; Fotó: -pP-
Két lapszámbemutatóval és díjátadással zárta az idei évet a Pannon Tükör. A folyóirat szerkesztői a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban mutatták be a közelmúltban megjelent ötödik és hatodik lapszámot, melyekbe ezúttal is számos zalaegerszegi, Zala megyei és határon túli szerző publikált.

 Díjátadás lapszámbemutatókkal

A rendezvény keretében adták át az idei Pannon Tükör-díjakat. Ezúttal Béres Katalin történész, muzeológus, dr. Cséby Géza író, költő, műfordító, valamint Szeifert Natália író vehette át Balaicz Zoltán polgármestertől Németh János keramikusművész plakettjét. A kitüntetettekkel Bubits Tünde főszerkesztő, valamint Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő beszélgetett. Béres Katalin már évek óta publikál helytörténeti témájú tanulmányokat a lapba, tudományos igényű, ám az átlagolvasók számára is élvezhető módon. Legutóbb Zalaegerszeg egykori (és sokáig elfeledett) költőjének, Háry Emmának állított emléket, aki a versíráson kívül karitatív tevékenységet is folytatott a városban. Béres Katalin muzeológusi munkája során kiemelten foglalkozik a női sorosokkal: milyen szerepet játszottak a nők a történelemben, és miben jeleskedtek azok, akik nemcsak a házasságot vagy az anyaszerepet választották hivatásul. A történész a jövőben szeretne egy kiállítást is rendezni a téma köré.

Hátsó sor: Kiss Gábor, dr. Gyimesi Endre, Balaicz Zoltán, Bubits Tünde és Nagygéci Kovács József. Elől: Szeifert Natália, dr. Cséby Géza és Béres Katalin

Cséby Géza – aki korábban a Pannon Írók Társaságának elnöke is volt – elsősorban műfordításokkal jelentkezik a folyóirat hasábjain, de rendszeresen ír verseket is. Egyik szakterülete a lengyel irodalom. Nemcsak lengyel költők verseit fordítja magyarra; a lengyelt ugyanis közvetítőnyelvként használja. Így legutóbb például egy Lengyelországban már megjelent örmény szerző verseit fordította le. Azt mesélte: többnyire sok határidős munkája van, de kedvtelésből is olvas lengyel szövegeket, és ha valami megtetszik neki, akkor azt szívesen ülteti át magyar nyelvre.

Rendszeresen publikál a folyóiratba Szeifert Natália is, akinek nemrégiben jelent meg Örök panoráma című regénye. Elmondása szerint amolyan „településregény” ez, ami egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását, illetve a benne élők sorsát meséli el. A zirci születésű szerzőnek vannak zalai kötődései, hiszen anyai nagyszülei innen származnak, unokatestvérei pedig máig itt élnek. 

Szintén elismerésben részesült dr. Gyimesi Endre, a lapot kiadó Pannon Írók Társaságának elnöke, aki nemrégiben múlt 70 esztendős. A díjazottakat Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, felhívva a figyelmet arra, hogy a nehéz időkben is szükség van a kultúra támogatására, valamint az olyan kiadványokra, melyek teret adnak a legfrissebb művészeti törekvéseknek és a tudományos kutatások eredményeiről szóló beszámolóknak. 

A 2022-es év Pannon Tükör-díjasai

A Pannon Tükör 5. és 6. lapszámának tartalmát a jelen lévő szerzők ismertették. Többek között Nagy Betti költő, Lackner László író, dr. Káli Csaba és dr. Bilkei Irén történész-levéltárosok, valamint Merő Béla rendező is bemutatta írását az est folyamán. A rendezvényen Nagygéci Kovács József megemlékezett a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Kabai Lóránt íróról, vizuális művészről is, aki többször publikált már a lapban. Utolsó írásai a 6. lapszámban olvashatók. Utóbbi kiadványt ezúttal Bedő Sándor festőművész, valamint Szabolcs Péter szobrászművész alkotásai kísérik, akiknek munkásságáról szintén olvasható egy-egy tanulmány. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK