2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Izraeli filmnapok a moziban

2022. május 10. kedd, 20:00
Szerző:-pet-; Fotó: pP
A Zalaegerszegi Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság ingyenes filmnapokat szervezett az Art Moziba, Izrael Állam megalakulásának 73. évfordulója alkalmából. A program az Izraeli Magyar Nagykövetség, valamint a zalaegerszegi önkormányzat és az Art Mozi közreműködésével valósult meg.

 Kortárs alkotásokat vetítettek

Május 5-7 között három kortárs izraeli filmművészeti alkotást (Hegymenet, Aranyhangúak, Betlehem) láthatott közönség. A filmnapokat Matyéka István, a baráti társaság tiszteletbeli elnöke, valamint Gecse Péter alpolgármester nyitotta meg. 

Matyéka István elmondta: már több ízben is sor került hasonló filmvetítésekre. Most abból az alkalomból jöttek össze, hogy 73 évvel ezelőtt alakult meg Izrael Állam. Olyan nép kapott országot, mely előtte évszázadokig kereste hazáját. A Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság célja többek között az, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse Izrael, valamint a zsidóság kultúráját; legyen szó hagyományokról, vagy napjaink kortárs alkotásairól. Utóbbi bemutatására az egyik legjobb eszköz a film; ami a művészet erejével és eszközeivel képes a mindennapi életet közvetíteni a nézők felé.

Az emlékezés, az emberi kapcsolatok és egymás kultúrájának megismerése fontos. A filmművészeti alkotások pedig mindenki számára értéket közvetítenek – fogalmazott Gecse Péter a megnyitón. Hozzátette: az Izraeli filmnapok keretében a távoli ország hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást. A film azonban közelebb hozza az embereket egymáshoz, és gyorsan kiderül, hogy ugyanolyan megpróbáltatásokkal kell nap, mint nap szembenézniük, mint nekünk. A művek mindezt hol humoros, hol elgondolkodtatóbb, hol szomorkásabb módon tárják elénk.

A szervezők megköszönték az Art Mozi vezetőjének, Drávecz Szabolcsnak, hogy befogadta a rendezvényt. A civil szervezet és a mozi között régóta jó a kapcsolat, és már többször sor került itt a zsidóság múltját, vagy épp jelenét bemutató filmvetítésekre. A sorozat minden bizonnyal a jövőben is folytatódik.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK