2024.04.16., kedd - CsongorZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kettős tárlat a Móricz Galériában

2018. június 12. kedd, 18:44
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A Tánczos-kör két tagja, Zalatnainé Lukácsffy Zsuzsa és Balatoni József mutatkozik be a közönségnek festményeivel a Móricz Galériában. A főként természet ihlette alkotásokat június 28-ig lehet megtekinteni.

A tárlatra a 2009 óta működő amatőr művész csapat kitartó „törzs” tagja válogatott most munkáiból. A – két eltérő karakterű alkotó – képeit tanáruk, Tánczos György festőművész ajánlotta az érdeklődőknek.

- A tanítványok kiállítása elismerés a közös együttlétnek, a közös munkának, az időközben megszerzett és elvehetetlen rajzolás tudományának – mondta a tanár. – A rajz, a festés, a grafika arra késztet, hogy az alkotó nyitott szemmel járjon, a hétköznapokat is másképp éli meg, akinek érzékeny a szeme. S mindezeket az apró kincseket, apró szenzációkat papírra vetni talán a legnagyobb kincs, a felfedezés öröme, a megörökítés képessége. Mindehhez rengeteg rajzolás, tanulmánymunka, alázat kell. Most két amatőr alkotó mutatkozik meg, az amatőrök pozitív nyitottságával, mely talán többet mond a nagybetűs műfajoknál. Amatőrökről beszélünk és tényleges művészetet látunk.

Balatoni József, Tánczos György és Lukácsffy Zsuzsa

Majd Tánczos György röviden bemutatta a két kiállítót, a vehemens, színeket kedvelő, gyorsan alkotó, frissességet megjelenítő Zsuzsát, és az aprólékos munka elkötelezettjét, Józsefet.

Mindketten elmondták egy egész szobát megtöltenek az évek során készült munkáik, s mindketten egyedül vannak családjukban a rajzos tehetséggel.

- 30 éve festegetek. Először ösztönösen kezdtem – meséli József. Az első képem, egy női arc, nagy sikerélményt jelentett. Annak idején nem volt a közelben elérhető minőségi festék, nem volt tehát időtálló az alkotás, de a kedvemet meghozta. Esély sem volt ezen a vonalon főiskolára bejutni, de azért folytattam a festést a megérzéseim alapján. Amióta a festőkörbe járok határozottabb az ecsetkezelésem és mióta nyugdíjas vagyok több időm is van erre, hetente egy képet megfestek. A lakásomat közel 40 festményem díszíti, szeretek festeni és szeretem nézegetni is a szép képeket.

Lukácsffy Zsuzsa a színek kedvelője. Mondja, az első alkotásai vadabbak voltak, be is mutat belőlük egy kedvencet az újabb keletű, harmonikus alkotások mellett.

- Annak idején egy barátnőm hozott nekem rajztömböt meg ceruzát, így kezdtem. Később javasolták, hogy menjek el a szakkörbe, ahol meglepetésemre régi ismerősökkel találkoztam. Barátság és alkotás lett belőle. Ösztönösen festek. Eleinte vadabbak, erősebb színűek voltak a képeim. A témát az interneten keresem, szép képeket, szép arcokat. Bár a kiállított képek között látható egy ismerősöm portréja is. Otthon nincsenek kirakva a képeim, viszont egy szobát megtöltenek, mert valahova rakni kell a dolgokat. Sokat festettem már, de úgy érzem, még van bennem potenciál. A saját utat meg kell találni – mondta Zsuzsa.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK