2024.04.27., szombat - ZitaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kultúra napi programok városszerte

2020. január 17. péntek, 16:37
Szerző: ZalaMédia
Idén is számos program várja az érdeklődőket Zalaegerszegen a magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben január 21-én 17 órakor kerül sor a VI. Zalaegerszegi Szalon kollektív képzőművészeti tárlat megnyitójára.

A kiállításon a helybéli, illetve a városhoz kötődő képzőművészek mutatják be kollekcióikat. Ugyanitt, január 22-én 19 órakor a kultúra napi gálaestre várják az érdeklődőket. Az esten közreműködik a Zala Szimfonikus Zenekar, Tóth László zongoraművész és Rátóti Zoltán színművész; vezényel Sándor János karnagy.

Kiállítás, vetélkedő, koncert, gálaest

Már január 15-étől látogatható Hager Ritta, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas textilművész Keresd a fényt! című kiállítása a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A kísérletező kedvű alkotó, a hatvanas évektől kezdve a magyar textilművészet egyik megújítójaként is ismert. Hager Ritta művészi világát indulása óta a spirituális, szakrális tartalmakhoz való vonzódás, az ünnepélyes, drámai fogalmazásmód, a barnás, rozsdabarna tónusok hangsúlya jellemzi. A kifejezésmód erőteljessége érdekében egy-egy művön belül is együttesen alkalmazza a gobelint, ógobelint, fonást, kötözést.

Január 23-án, 16 órától a Göcseji Múzeum munkatársai mutatják be legfrissebb kutatásaik eredményeit a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. A Pillanatképek című előadássorozaton történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti témákról is szó lesz.

Illusztráció (Forrás: Internet)

Január 24-én este Tudósok koncert lesz a Club PopUp Undergroundban, előzenekar pedig a zalaegerszegi VEN együttes lesz. A Tudósok az egyik legfontosabb magyar avantgárd zenei formáció, a kelet-európai poszt-punk legszívósabb túlélője, melyet hazánk egyetlen szürrealista polihisztora, drMáriás 1986-ban alapított Újvidéken, a volt Jugoszláviában. A szabad jazz, a szürrealista költészet, a zajzene és a New York-i ihletésű, hetvenes évek végi punk-funk-diszkó elemeivel zsonglőrködő együttesben az évek alatt tucatnyi kiváló magyar és külföldi zenész megfordult, többször bejárták Európát, de Moszkvában és a tengerentúlon is koncerteztek.

Természetesen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár intézményegységei sem maradnak ki a kultúra napi programokból. Január 22-én reggel 9 órától Balaton László: Az öreg malom titka című könyvét mutatják be a József Attila Tagkönyvtárban, 11:30 órától ugyanitt a Kis Hétrét együttes zenél középiskolásoknak. Az Apáczai-tagkönyvtárban pedig január 22-én kultúra napi vetélkedő lesz diákoknak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK