2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Könyvbemutató és kitüntetések

2021. január 22. péntek, 15:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A járvány miatt a hagyományoktól eltérően, szűk körben és szinte csak a kitüntetésekre koncentrálva zajlott le idén a városi kultúra napi megemlékezés. A Díszteremben rendezett eseményen a díjátadáson túl, azért könyvbemutatóra is sor került.

 Kultúra napi ünnepség – szűk körben

Hosszú évek óta a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából adják át a „Kultúra mecénása díjat”, valamint a közművelődési szakembereknek járó elismeréseket. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester a rendezvényen elmondta: a pandémia ellenére nem szerettek volna lemondani erről a szép hagyományról. Sajnos az ilyenkor szokásos nagyszabású koncertek és gálaest viszont elmaradt. A koronavírus nemcsak az egészség és a gazdaság terén okoz károkat, hanem a közösségi életben is. Remélhetőleg a járvány visszaszorításával sikerül ismét felélénkíteni az emberek, közösségek közötti baráti kapcsolatokat – fogalmazott.

Kostyál László, Németh János és Zóka Gyula az új kiadvánnyal

Egy TOP pályázatnak köszönhetően, mintegy 2 millió forintos ráfordítással jelenhetett meg a mostani alkalomra a Németh János keramikusművész kisplasztikáit bemutató kötet. Az impozáns kiadványt dr. Kostyál László művészettörténész szerkesztette, és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az albumban szereplő fotók Zóka Gyula munkái, melyek a keramikus alkotásait mutatják be különféle nézőpontokból.

Az ünnepségen került átadásra a „Kultúra mecénása díj”, melyet idén a Patent Security Zalaegerszeg kapta. A cég aktív támogatója a színháznak, de sportegyesületeknek is nyújtanak anyagi támogatást, továbbá segítették a járványügyi védekezést is. A díjjal járó kisplasztikát (mely Szabolcs Péter Színház című munkája) Kemes Zsuzsa ügyvezető vette át.

Immár hatodik éve ismeri el a város azoknak a közművelődésben dolgozó szakembereknek a munkáját, akik kiemelkedő színvonalon látják el tevékenységüket. A kultúra napja alkalmából mindig három kategóriában – közművelődési-, könyvtári- és múzeumi ágazat – osztanak ki oklevelet.

Nitsch Erzsébet, Kemes Zsuzsa, Büki Ágnes és Léder Anita díjazottak Vigh László és Balaicz Zoltán társaságában

A közművelődési ágazat idei díjazottja Léder Anita, aki 1986-tól az Apáczai Csere János Művelődési Központ munkatársa. Több évtizedes programszervező munkájáért, közösségépítő tevékenységéért vehette át az elismerést. A könyvtári ágazat kitüntetettje Nitsch Erzsébet, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, a József Attila Városi Tagkönyvtár vezetője lett. Számos fejlesztés, kiadvány, kulturális kezdeményezés köthető a nevéhez. Részt vett továbbá a könyvtár kétezres években megvalósuló modernizálási munkálataiban is. A múzeumi ágazatból Büki Ágnest, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelőjét, régésztechnikusát jutalmazták. Már pályájának kezdetén olyan jelentős intézményi projektek sikeréhez járult hozzá, mint a Bajcsa-várról szóló vándorkiállítás előkészítése, a Rezi, Tátika és Zalaegerszeg várak ásatási leletanyagának feldolgozó munkálatai, de az ő feladata volt a Kisgyörgy Erzsébettől származó több tízezres képeslap-hagyaték feldolgozása is.

A díjazottak Balaicz Zoltán polgármestertől és Vigh László országgyűlési képviselőtől vehették át az elismeréseket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK