2024.04.28., vasárnap - ValériaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Minden ami Hawaii

2023. június 21. szerda, 21:18
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Öt napon át minden „hawaii” lesz a Keresztury VMK-ban. Július 5-9 között rendezik meg a Hawaii Napokat, ami a polinéz kultúra sokszínűségét szeretné bemutatni a zalaegerszegi közönségnek.

Kulturális fesztivál a VMK-ban

A részletekről a VMK kávézójában tartottak sajtótájékoztatót a szervezők. Flaisz Gergő igazgató elöljáróban elmondta, a polinéz szigetvilág kultúrája ámulatba ejtő. Teljesen más az életvitel, mint Európában. Ezt a – számunkra különleges – kultúrát és hagyományt hozzák el Zalaegerszegre. Az ötnapos rendezvény alatt előadásokra, filmvetítésre, kiállításra, táncszínházra, gasztronómiai bemutatókra- és kóstolókra kerül sor. Sőt, az egész VMK épülete hawaii hangulatba öltözik.

Flaisz Gergő, Schneidler-Czvitkovics Dóra, az online térben pedig László R. Judit a sajtótájékoztatón

Schneidler-Czvitkovics Dóra igazgatóhelyettes a részleteket ismertetve elárulta: az egyik fő műsorszám az „Istenek tenyerén élünk! Hawaii régen és ma” című hula-táncelőadás lesz, mely a Hawaii Szigetek történetét eleveníti fel, a legendákon keresztül napjainkig. A táncon kívül videóbejátszásokat is láthatnak a nézők. A fesztivált számos előadás színesíti, az egyik a Világjáró sorozat része lesz, melyen ezúttal egy könyvet is ajánlanak Hawaiiról. De lesz masszásbemutató, továbbá kóstolóval egybekötött kakaó- és csoki előadás, valamint különböző workshopok: a főzéstől kezdve, az ékszerkészítésen és kézművesfoglalkozásokon át, a tájképfestésig. Sőt, a legkisebbeket gyerektábor is várja a rendezvény ideje alatt. A cél az, hogy ízekben, illatokban, képekben, táncokban, zenében mutassák meg Polinézia varázslatos világát, a szakrális életszemléletet és az ősi gyógyászat rejtelmeit.

A hula táncot is bemutatják a rendezvényen. (A kép illusztráció. Forrás: hawaiioceanproject.com)

A rendezvény a Hawaii Magyar Baráti Társaság jóvoltából érkezik Zalaegerszegre, akiknek az éves találkozói összefogják azokat a magyarokat, akik valamilyen módon kötődnek Hawaiihoz. Vagy, mert kint élnek/éltek, vagy mert nyaraltak már ott, és beszippantotta őket a szigetvilág. De olyanok is vannak közöttük, akik egyszerűen csak érdeklődnek Hawaii iránt. Minderről már László R. Judit, a baráti társaság Hawaiiban élő vezetője beszélt, aki internetes kapcsolás segítségével vett részt a sajtótájékoztatón. A kolozsvári származású színházi szakember húsz éve él a szigeten. Mint meséli, 2015-ben alakult meg a baráti közösség, akik azóta minden évben egy-egy magyar városban népszerűsítik a hawaii kultúrát. Ebben az évben Zalaegerszeget választották helyszínül. A tagság Honoluluban is aktív, hetente van magyar közösségi találkozó. Körülbelül 1300-an nevezik magyar származásúnak magukat a szigeteken, de nem mindenki beszéli már a nyelvet (körülbelül 300-an). Sokan közülük ’56-ban kivándorolt magyarok leszármazottai. Ő maga egy véletlen folytán – jelenlegi férje révén – került Hawaiira. Fontos számára mind a hazai, mind a hawaii kultúra ápolása, népszerűsítése.

Természetesen Judit személyesen is részt vesz a fesztiválon; egy különleges csokielőadással készül. Többféle kóstolni való finomságot hoz magával, melyek azért speciálisak, mert az ottani vulkanikus talaj egyedi ízt ad a kakaónak.

A Hawaii Napok részletes programja, és az egyes események jegyárai a VMK honlapján és Facebook oldalán érhetők el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK