2024.04.25., csütörtök - MárkZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Művészi foltok, papírszínház és ezotéria

2022. szeptember 25. vasárnap, 20:56
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az immár 16. alkalommal megrendezett országos, sőt határon átnyúló „Kultúrházak éjjel-nappal” programhoz csatlakozott ismételten Zalaegerszeg képviseletben az Apáczai Művelődési Központ. Két napon és fél éjszakán át várták az érdeklődőket, minden korosztályból.

 Kultúrházak éjjel-nappal az Apáczaiban

A színes kínálatot, melynek fő célja a házban dolgozó szakkörök, klubok, munkatársak tevékenységének bemutatása, egy kellően színes rendezvény indította. A foltvarrók október 13-ig látogatható patchwork kiállítása telt házas közönséget vonzott. 

A szép számú érdeklődőt Kovács Bernadett, az ÁMK művelődésszervezője köszöntötte, és művészi folton folt alkotások közepette hivatalosan is megnyitotta a éjjel-nappali programsorozatot.

- Országszerte több száz művelődési ház, kulturális intézmény, közösség várja 16. alkalommal az érdeklődőket, hogy minél többen részesüljenek a programokból. Fontos együtt ünnepelni az intézményekkel, amelyek értünk tesznek. A mostani kiállítók is kötődnek az ÁMK - hoz, hiszen heti rendszerességgel találkoznak itt és Vaskiné Paksa Márta vezetésével alkotnak. Régen az asszonyokok az elhasználódott ruhadarabokból vágták ki a használható foltokat. Az egykori szükségből ma népszerű kézimunka technika vált és csodák születnek a kezek alatt – mondta Kovács Bernadett, majd átadta a szót Léder Anitának, a ház egykori népművelőjének, aki megnyitotta a foltvarrók tárlatát, méltatva a hét kiállító által idevarázsolt világokat, melyek egy-egy életérzést tükröznek. A szétszedett majd újra összevart minták, a geometrikus formák egy boldog vagy éppen szomorúbb belső világról üzennek. 

A program fő napja szombaton volt. Délelőtt a kisgyerekes családokat szólították meg főleg. A házban működő „Korán érkeztem” Közhasznú Egyesület ebben oroszlánrészt vállalt. A több órás rendezvény egyik megható pillanata volt, a babák és gyerekek „felemelése” fizikálisan és szimbolikusan is, mellyel egy országos rekordkísérlethez csatlakoztak. 

Szintén kivette részét a közreműködésben az intézet könyvtára, ahol többek között papírszínház előadásra várták az érdeklődőket. A mesék között az egyik történet (A bujdosó macska) érdekessége, hogy az Eötvös-iskola diákjai készítették az előadás illusztrációit. De a könyvtár nemcsak a legkisebbekre gondolt, hiszen az esti órákban, éjszakába nyúlóan biztosította a társasjátékok kedvelőinek a helyszínt, illetve hosszabbított nyitva tartással és könyvvásárral is kedveskedtek az olvasóknak. 

Mire elfogytak a hagyományos sütemények, kiürültek a baba-mama standok, elkészültek a kézműves alkotások, mindenki kijátszotta magát, a ház csendesebb miliőjében spirituális témák következtek. A test, lélek és szellem területére kalauzolt Kovács Zsuzsanna vegán életmód tanácsadó, jógaoktató, Bíró Gabriella egészségfejlesztő és Klujber Katalin ezoterikus tanító.

A napot retro disco zárta. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK