2024.04.26., péntek - ErvinZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Múzeumi Valentin-nap borkóstolással

2019. február 17. vasárnap, 21:46
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: Balatoni Múzeum
A nászéjszakák borát is megkóstolhatták a szerelmes érdeklődők azon a bor- és pezsgőkóstolóval gazdagított tárlatvezetésen, amelyet a keszthelyi Balatoni Múzeumban rendeztek február közepén. A farsang a bálok, és az esküvők időszaka is. Régen, ezekben a hetekben szerelmek szövődtek, kapcsolatok váltak hivatalossá.

Ezért döntött úgy a múzeum vezetése, hogy egy olyan különleges alkalmat szervez, amikor a vendégek a régi keszthelyi bálokat megidézve, a legfinomabb pezsgővel is koccinthatnak és ráadásként belekortyolhatnak a nászéjszakák rabul ejtő nedűjébe is.

A lélek és szellem kényeztetésére is szánt program összeállításában Major Katalin, az intézmény marketinges művészettörténésze segédkezett. A Balaton legrégebben alapított és máig egyetlen „hivatalos" múzeumában, a farsangi kiállításhoz kapcsolódva: Gyanó Szilvia néprajzkutató mesélt az udvarlás szabályairól, a szerelmi ajándékokról és a különféle szimbólumokról.

A Balaton-felvidéki Borvidék különleges helyének, tájának ízeit és illatait hozta el Buzás Gábor, a Cserszegtomaji Bődy-birtok szőlész-borásza. Négy különlegesen feldíszített bár-asztalra, tematikus csoportban kerültek föl a vérpezsdítő itókák. Az egykori bálok legnemesebb, szépen habzó pezsgő itala mellett a cserszegtomaji irsai olivér, a magyar nemesítésű hibrid csemege- és fehérborszőlő fajtából készült nedű; továbbá a tüzes somlói cuvée; illetve a testes, fűszeres zamatú kadarka.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK