2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Programokban bővelkedő ősz a Balatoni Múzeumban

2021. szeptember 02. csütörtök, 13:51
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Az egyházi és nemzeti ünnepek köréhez köthető, a tantárgyi tudást kiegészítő az „Utazó múzeum” feladat -és szerepkörét felvállaló múzeumpedagógia foglalkozások és nagyszabású kiállítások mellett többszáz éves titkokról is fellebbentik majd a fátylat a Balatoni Múzeum munkatársai idén ősszel - jelentették be az intézmény földszinti látványtárában augusztus végén.

Minden korosztályt igyekeznek megszólítani, változatos programokkal

Németh Péter múzeumigazgató szólt a zsűrizett textil és kerámia műveket felvonultató, az év végéig megnézhető XIII. PELSO Országos Kerámia és Gobelin Biennále szeptember 18-ai kiállítás megnyitójáról, melynek idei témája a hal, a halászat lesz. Említést tett a szeptember 24-ei, hagyományteremtő Jubileumi Kisgrafikai Biennálé megrendezéséről, amelyen dr. Poór Ferenc pedagógus gyűjteménye látogatható október 9-éig. Szeptember 25-én online térben, virtuálisan és térítésmentesen lesz megtekinthető a fenékpusztai római erőd időutazás tárlata, ami tavaly márciusig rengeteg látogatót vonzott. Október elsején nyílik a pálinka szerepét és történetét a népi gyógyászatban feldolgozó tárlat. Az „Élet Vize” című bemutatóhoz március közepéig számos szakmai, ismeretterjesztő, kóstoló program is társul. Október közepén pedig megnyitja kapuit a XI. Műszak.

A régészeti estek sorozatában október derekán Utazó múzeum indul Zalaapátiba.  A polgármesteri hivatalban és a Gábor Áron Általános Iskolában bemutatást nyernek a római kori éremleletek. A természet és történelemtudomány, a régészet, a néprajz is megjelenik majd az egyes iskolai tanórákon. November első hetében, Merj felmenni a padlásra!  mottóval vándorkiállítás lesz a helyi néprajzi értékekről. A padlás projektben: a régi tárgy, mint érték kerül elő. Gyapjútól az ülő párnáig, a nemezelés – ősi technikája nyílik meg az elméleti és gyakorlati ismeretek befogadására fogékony érdeklődők előtt a több alkalmas szakköri foglalkozások alkalmával.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, a város rejtett építészeti értékeit bemutatandó, október 23-án gyalogosan, illetve kerékpárral indul a Fedezd fel Keszthelyt! program. Elstartol a „Te múzeumod” című régészeti, néprajzi, természettudományos őszi szüneti tábor október 25-étől. Megünneplik az Egészségügyi dolgozók napját (október 29.) és a Rendfenntartók napját is (október 30.)  A múzeumot 2013 óta segítik lelkes, segítőkész önkéntesek. A létszámuk gyarapítását szolgálja október 20-án délután öttől az Önkéntes toborzó nap, bemutatva az aktuális projekteket, feladatokat.

A gyermekbarát Festetics-szabadulószoba előzetes időpontfoglalással továbbra is várja a 2-7 fős csapatokat az egy órás játékra. A hazai múzeumok között elsőként kerültek tesztelésre, illetve bevezetésre azok a bármikor bővíthető mobiltelefonos applikációk, amelyeken akár egy-egy állandó, vagy időszaki kiállítás anyaga is megjeleníthető. Vozár Péterné Keszthely alpolgármestere köszöntőjében elmondta: a keszthelyiek múzeuma, a helyi és a balatoni értékek bemutatását teszi lehetővé magas szintű kultúra és hagyományápolás mellett, élen járva az interaktív projektek, applikációk létrehozásában. Az intézmény sok érdekes szezonális programmal készült, kedvét keresve a helyieknek és turistáknak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK