2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szabadulószoba, látványtár és a többi

2019. január 27. vasárnap, 11:17
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Tartalmas programokban és látványos beruházásokban is gazdag év veszi kezdetét a Balatoni Múzeumban – nyilatkozta Havasi Bálint igazgató, aki a részletekbe is beavatott.

– A múzeum a Festetics-kastéllyal közös pályázat keretében a Festetics-örökség bemutatását célzó fejlesztést valósít meg év végéig. A több partneres konzorciumi pályázat  egy kulturális útvonalra felfűzve mutatja be a városunk és a környék életében oly nagy jelentőséggel bíró főúri család gazdag örökségét, ma is látható emlékeit. A helyi önkormányzat által beadott és kedvezményezettként általunk elnyert 50 milliós projekt részeként szeretnénk az esztendő végéig egy szabadulószobát készre jelenteni. Tapasztaltuk, hogy a középiskolai és a húsz éven túli fiatal korosztályt a legnehezebb megszólítani és becsábítani egy bemutatóhelyre. Mi pedig, pont számukra szeretnénk programot kínálni, a mostanság a világon nagyon népszerű szabadulószoba kialakításával.

A Balatoni Múzeum idei újdonságai

 

A hangulatos játéktéren a hangsúly az együtt gondolkodáson, a kooperáció erősítésén van. Kiszabadulni olyan feladatok helyes megválaszolásával lehet, amelyek egyrészt kötődnek a Festeticsekhez, másrészt a múzeum állandó és időszaki kiállításának információihoz. A szabaduló szobát a múzeum déli oldalán, egy múzeumkerti külön bejáratot létrehozva, az alagsori restaurátor helyiség átalakításával tervezzük kialakítani. A teljes gépészeti felújítás mellett modernizáljuk a villamos hálózatot és a nyílászárókat is. Széppé tesszük a múzeumkert egy részét, a lenti és a fönti látogatókat fogadó helyiséget, illetve a fogadó tereket is modernebbé varázsoljuk, de gazdagítjuk a múzeumi bolt kínálatát is.

Gyanó Szilvia néprajzkutató, a „Balatoni Kincsestár” szakmai koordinátora elárulta: az északi belső udvar területén a közbeszerzési eljárás lezárulásával megkezdődik egy üveg kupolával fedett, az aulával egybekötött, télen-nyáron használható, belső födémszinttel bővített néprajzi tanulmánytár kialakítása, mintegy 65 milliós pályázati keretösszegből. A jelenleg nyitott, 75 m2-es átriumos udvarban egy akadálymentesített, liftes néprajzi tanulmány- illetve látványtár épül, ehhez kapcsolódó oktatási-foglalkoztató térrel. A földszinten elegendő helyet kínálnak majd tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz.

Az uniós támogatásból megvalósított „Sokszínű múzeum” program szakmai vezetője Németh Péter múzeumigazgató-helyettes azt emelte, ki hogy augusztus végéig 25 millió forintot fordíthatnak újabb múzeumpedagógiai projektek szervezésére. A program első részében 130 foglalkozást szerveztek mintegy 2000 gyermek bevonásával. A sokéves tapasztalatok felhasználásával a második etapnak is hasonló célkitűzéssel és létszámadatokkal fognak neki. Hét tábort is indítanak, köztük a tavaly a VSZK-diákoknak már sikeresen megrendezett szőlészeti-borászati tábort, a régészeti, továbbá a természetismereti táborozást. Lesznek múzeumi órák, témahetek, tehetséggondozó programok, terepgyakorlatok, barlangtúrák, várlátogatások.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK