2024.04.20., szombat - TivadarZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tanáregyéniség és nyelvészprofesszor

2022. január 20. csütörtök, 21:35
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Pais Dezső (1886-1973) életútját és munkásságát bemutató kiállítás nyílt a magyar kultúra napja alkalmából a Zrínyi Miklós Gimnázium galériájában. A helyszín nem véletlen, hiszen a nyelvészprofesszor annak idején az intézmény falai között érettségizett.

Kiállítás Pais Dezső életéről

A kiállítással kapcsolatban Stárics Roland ötletgazda, a gimnázium igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: két részből tevődik össze a most bemutatott anyag. A tárlókban Pais Dezső személyes tárgyai, relikviái, valamint az iskolai évekhez kapcsolódó dokumentumai láthatók. De jelentősebb művei és a róla szóló kiadványok is bemutatásra kerülnek. A falakra kihelyezett tablók pedig a nyelvész életútját, tudományos munkáját, ezenkívül a szülőföldhöz, Zalához és Zalaegerszeghez fűződő viszonyát is reprezentálják. 

A szövegekből kiolvasható, hogy nemcsak igazi tanáregyéniség volt, hanem a hazai nyelvtudománynak is az egyik legmeghatározóbb személyisége.

- A kiállítással azt is meg szeretnénk mutatni a mai gyerekeknek, hogy egy kicsi vidéki városból, Zalaegerszegről elindulva, igenis lehetséges országos sikereket elérni, tudományos karriert befutni. Pais Dezső emberi értékei, Zalához való kötődése, tudományos és pedagógusi munkája ma is érték, ami példaképül szolgálhat a jövő nemzedékének – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

A kiállítás anyagát egyrészt a Pais család bocsátotta az iskola rendelkezésére, hiszen a tárgyi emlékek zöme tőlük származik. Látható például Pais Dezső kalapja, kesztyűje, korabeli írógépe, de legendás testtartását megjelenítő karikatúrák is. Ezenkívül a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár és a Göcseji Múzeum munkatársai biztosítottak dokumentumokat a tárlathoz. A tablók kifejezetten a mostani bemutató alkalmából készültek, s a Zrínyi Miklós Gimnázium tantestületének közös munkáját dicsérik. 
A rendezésnél szempont volt, hogy a klasszikus prezentáció mellett megfeleljenek a mai kor kívánalmainak, így a diákok QR-kódok segítségével is információkhoz juthatnak.

A január 31-ig látogatható kiállítást Gecse Péter alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az eseményen a Pais család néhány tagja is jelen volt. A rendezvény végén a résztvevők koszorút helyeztek el a nyelvész szobránál, mely az iskola udvarán áll.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK