2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A tárgyalkotó közösségeket erősítik

2024. április 25. csütörtök, 16:01
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) és a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termék Piac. Az ünnepélyes szerződéskötésre a Tudásközpontban került sor.

  Megállapodás a Göcseji Tudásközpont és a Nemzeti Művelődési Intézet között

Matyasovszky Margit, az NMI vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: már több mint egy éve együttműködő partnerei a Göcseji Tudásközpontnak, ezt most írott formába öntik. A cél az, hogy egyesítsék erőiket, és a népi kézművesség támogatása mellett népszerűsítsék az amatőr alkotóművészetet is. Legyen szó fotográfiáról, festészetről, szobrászatról, vagy más művészeti tevékenységről. A jövőben a két intézmény rendszeresen tapasztalatot cserél egymással és eljárnak egymás rendezvényeire – hangzott el.

Matyasovszky Margit és Sümeginé Horváth Anita

Az együttműködés egyik fontos mérföldköve volt az elmúlt időszakban a Nemzeti Művelődési Intézet által 2020-ban életre hívott, megyei szinten működő ASzakkör foglalkozássorozat, melyhez a Göcseji Tudásközpont is csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a Covid alatt tönkrement közösségi életet újjáélesszék.

A Tudásközpont igazgatója, Sümeginé Horváth Anita elmondta: az elmúlt hónapokban a Nemzeti Művelődési Intézet ASzakkör foglalkozásaiból nyolc szakkörnek adtak helyet a piactéri intézményben. A szakkörök szervezését három egyesület – a Göcseji Kézműves Egyesület, a Pro Zalaegerszeg Kulturális Egyesület és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület – nyerte el. Összesen 20-20 foglalkozást tartanak a Tudásközpontban, változatos témák mentén. Csipkeverés, tojásfestés, bútorfestés, kosárfonás, mézeskalács-készítés, nemezelés, csuhéfonás és kötés gyönggyel egyaránt szerepelt a repertoárban.

Munkában a csipkeverők

A visszajelzések nagyon jók, sokan látogatták és látogatják most is a szakköröket. Az eszközöket és a tananyagot az NMI biztosította, a Tudásközpont pedig a helyszínt és a mentort adta a programokhoz. Az igazgató hozzátette: a megállapodás szerint az eszközöket tovább használhatják, amire szükség is van, mert a hivatalos szakkörök végeztével is sokan jönnek kézműveskedni. A Tudásközpont a nagy érdeklődésre való tekintettel egy-egy témában saját szakköröket is indított, folytatva a foglalkozásokat.

Örülnek, hogy a tárgyalkotó közösségek éltek az ASzakkör adta lehetőséggel, és azon túl is szívesen jönnek az intézménybe, ahol már igazi közösségi élet alakult ki.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK