2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az ilyen ruha tartást ad

2022. május 09. hétfő, 19:17
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Újragondolt hetési, és göcseji paraszt-polgári viseletekből nyílt kiállítás a Hevesi Sándor Színház előterében. A szervező a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, amely a tárlatot a nevezett két projekt résztvevőivel és az országos viseletkészítő szakterület szakembereinek közreműködésével valósította meg, közös eredményként, közös sikerként.

Paraszt-polgári viselet kiállítás a színház nézőtéri előterében

A kiállítás előzménye dióhéjban: pályázati támogatással 2019-2020-ban 5 alkotó csoport 25 szakemberrel dolgozta fel a történelmi Hetés paraszti viseletét, majd ez alapján készült 20 modern öltözet kiegészítőkkel. 2021-ben szintén pályázati támogatással a szomszédos Göcsej paraszt-polgári viseleteit kutatták fel és 14 résztvevő készített el 15 öltözetet, a 100 évvel ezelőtti ruhák megújításaként. Mindkét projekt a 2016-ban alakult Zalai Népi Desing Stúdió eltökélt hozzáállásának köszönhető. De a 40 éves népművészeti egyesület már jóval korábban, 2005-ben a zászlójára tűzte a tárgymegújítást, a modern kornak megfelelő funkcionális alkotások létrehozását minden szakágban. Ennek a törekvésnek a kézzel fogható példája a színházi tárlat. 

A megnyitón dr. Besenczi Árpád, a színház igazgatója és Balaicz Zoltán polgármester mondtak köszöntőt. 

- A zalai népművészeti egyesület tagjai már észrevették, hogy nem elég a régi értékekre felhívni a figyelmet, meg kell találni az átörökítés módját is, mai használatra. És ez, sikeres kezdeményezés. A megújult viseletek, mint kiállítási anyag után a nagy álom, hogy a hagyományokból divat legyen, itt Zalaegerszeg utcáin is, ahol az újragondolt, de az eredeti értékeket magukon őrző ruhákat minden korosztály viselheti – mondta többek között a polgármester.

A szakma részéről Farkas Réka, a Hagyományok Háza kulturális menedzsere nyitotta meg a tárlatot, miközben gratulált mind a kiállítás szervezéséhez, megvalósításához, mind az egyesület megújító projektjeihez.

- Nehezen induló kezdeményezés volt ez, ahol az archaikus fotók alapján indult a munka. A képeken is látszik, hogy az ilyen viselet tartást ad. Át kellett gondolni, hogy melyik legyen az az alapanyag, mely a mai korban is elfogadható és élő is. Az alaptéma a női öltözködés, de gyermekviselet is van a kiállításon. Az itt látható ruhák egy része már szerepelt divatbemutatón is, amely élmény közösségi program. Ebben a projektben mindenki azt tette, amihez a legjobban ért. Ha minden közösség így működne, egy pozitívabb társadalomban élhetnénk, értékteremtő módon – Farkas Réka még beszélt a sikeres kiállítás egyéb tényezőiről is, így az anyagi forrásról, melyet jelen esetben a Csoóri Sándor Alap biztosított.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK