2024.04.15., hétfő - Anasztázia, TasZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egészség- és szerelemvarázslás egy hosszú nap végén

2021. június 24. csütörtök, 19:57
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
„Hadd égjen csak, hadd lobogjon, Minden beteg meggyógyuljon” énekelték Besenyőben a szentivánéji tűz körül. Az amúgy is hosszú és meglehetősen meleg napot megtoldották egy kis éjszakába nyúló fénnyel és a máglya melegével. A nyári napfordulós rítust már második éve bonyolítja a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület partnerségben a Besenyői Baráti Kör tagjaival.

„Kezem-lábam ki ne törjön, a szerelmünk ki ne hűljön”

- Az ősi magyar hagyományokból fellelhető rítusokból igyekszünk egy saját hagyományt kialakítani. Más mód nincs tovább vinni a szentivánéji szokásokat, csak így. A legtöbb hagyomány Zoborvidékről maradt fenn, de ez sem teljes és nem is értjük ma már minden mozzanat jelentését. Sajnos sok minden elveszett, de ami fennmaradt, abból inspirálódhatunk – mondta Gaál Annamária, a Tarsoly Egyesület vezetője. – Bár azt sem tudjuk pontosan mit táncoltak ezen a rövid estén, mi Csángó táncokat válogattunk, mert ezek a körtáncok a tűz körül is eljárhatók. Zenészeink, Henczi Dávid, Kovács Péter és Gaál Péter szolgáltatták ehhez az élő népzenét. A Zoborvidékről származó, biztosan szentiváni népdalokat pedig Ferincz Adrienn tanította be az érdeklődőknek. 

- Tavaly kezdtétek ezt a rendezvényt, változott-e valami?

- Nem szeretnénk változtatni, pontosan a saját rítus kialakítás miatt. Tánctanulás, énektanulás, virágkoszorú fejdíszfonás egy kis vendéglátás, tűzgyújtás, tűz körüli tánc, egészségvarázsló rítus, és tűzugrás. Tavaly egy kicsit hűvös volt ez a nap, most meg nagyon meleg, illetve sokakat visszatart a félelem a közösségi rendezvényektől még. Ennek ellensúlyozására is gyújtottuk ezt a tüzet, hogy magunkban is fényt tudjunk gyújtani, szívet melengetni, amit a régiek pontosan tudtak, hogy csak közösségben lehet. 

Simon Győző a házigazdák és egyben a tűz felelősei részéről még hozzátette:

- Ha már van Besenyőben közösségi tér, akkor azt ki is kellene használni. Sajnálatos, hogy a helyiek közül kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, egyre nehezebb megszólítani az embereket. A kirándulások mellett jó lenne ilyen színvonalas programokból is minél többet tartani.

A rendezvény a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően ingyenes volt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK